Студентите у нас масово избират безперспективни специалности

Те се насочват към модерни специалности, при които безработицата е висока

Студентите у нас масово избират безперспективни специалности
4478 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

По-голяма част от българските студенти се ориентират неправилно още при кандидатстване в университет. В последствие обаче очакванията им да си намерят работа по специалността, се разминава с реалността.

Висшистите у нас напоследък предпочитат модерни специалности като психология, публична администрация и други, а безработицата точно в тези сфери е висока. Много по-търсени на пазара на труда са направления с малък наплив като енергетика, транспорт и други, показва сравнителен анализ на данните за реализация на студентите, завършили различни професионални направления, направен през рейтинговата система на университетите rsvu.mon.bg.

Според данните за четвърта поредна година психологията е най-желаната специалност в Софийския университет. В същото време безработицата при младежите, дипломирани в тази специалност е 4,03%, което е над средната безработица (3,77%) при всички професионални направления.

Втората най-желана специалност в СУ е публична администрация, където безработицата е още по-висока – 4,43%. Едва 36 на сто от завършилите тази специалност успяват да си намерят някаква работа, за която се изисква диплома за висшист.

Английска филология и и социални дейности са следващите най-желани специалности, при които безработицата е съответно 3,70% и 4,89%, пише в. „Сега“.

В същото време специалностите, към които няма голям наплив на кандидат-студенти, са търсени от работодателите. В направление енергетика например, безработицата е едва 2,60%. В направление транспорт тя също е относително ниска – 1,95%. При информатиката и компютърните науки процентът на  безработица е 2,78%.

Нулева безработица е отчетена при завършилите направление военно дело. Висока реализация се наблюдава и при студентите, завършили медицина, фармация и обществено здраве.

Най-голяма безработица е отчетена при завършилите направленията животновъдство- 7,12%, биологически науки – 6,34%, религия и теология – 5,47%, материали и материалознание – 5,20% и науки за Земята – 5,16%.

Подкрепи Economic.bg