Сумата за оборудването за АЕЦ \"Белене\" може да набъбне

НЕК ще погаси дълговете си от 1.2 млрд. лв. за \"Белене\", реши бюджетната комисия

Сумата за оборудването за АЕЦ \
Автор: Цветомира Личева

НЕК ще погаси задължението си по проекта „Белене” в размер на 1.2 млрд. лв. Сумата, присъдена от Арбитражния съд в Женева, ще бъде платена на руската компания "Атомстройекспорт" за изработеното оборудване на АЕЦ "Белене". Това решиха депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси, които приеха на второ четене проекта на Закон за изплащане на задълженията, предаде репортер на Economic.bg. Средствата ще дойдат от фискалния резерв. 

Миналата седмица след ожесточени спорове в пленарна зала народните представители решиха държавата да даде парите на НЕК, за да покрие дълга си. Кабинетът настоява парите да бъдат платени по-скоро, за да се намалят щетите, които държавата ще претърпи заради начисляването на лихва от над 300 хил. лв. на ден.  

В законопроекта обаче не се посочва сумата за помощта, но е записано, че тя ще е равна на дължимото от НЕК към  "Атомстройекспорт" по решението на Международния арбитраж в Женева. В мотивите се уточнява, че сумата с лихвите към днешна дата е над 628 млн. евро. Именно липсата на точни цифри и срок за погасяване на заема разгневи опозицията.

"В текста все едно има празен чек, който може да се попълни с всякаква сума - 50 млн., 3 млрд. и т.н. ", коментира депутатът от БСП Румен Гечев. Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обаче не може да се говори за "празен чек", тъй като сумата, която страната ни ще плати на Русия, е ясна и е посочена в решението на Арбитражния съд.

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов предложи промени, с които да се въведе изискване отговорните лица да предприемат всички мерки за защита на държавния интерес, включително и чрез извършване на независима експертиза на предоставеното оборудване и на неговата годност.


Пред бюджетната комисия енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че последно пред 2012 г. представители на НЕК са направили 7 инспекции на място. От тогава никой не е инспектирал оборудването. Причината е, че в хода на арбитража подобно посещение не било възможно.

След 14 юни експерти на енергийното министерство и НЕК са писали на руската компания, че искат да видят оборудването и да получат съответните сертификати за реакторите. Отговор обаче няма, затова е изпратено второ писмо. От "Атомстройекспорт" отговорили, че ще страната ни ще може да направи инспекция на място в ден, определен от тях. След разговор с ръководството на „Росатом” министър Петкова е получила уверение, че ще бъде определена дата за инспекция на място.

Петкова подчерта, че ще платим, след като проверим на място оборудването. От думите й стана ясно още, че сумата от 1.2 млрд. лв., определена от Арбитражния съд, е изчислена към 2008 г. Към момент първият реактор е напълно завършен, а вторият е готов на 90%. Затова ако страната ни иска поръчката да бъде завършена, ще трябва да доплащаме. 

От думите на енергийния министър стана ясно още, че независимо дали оборудването на за АЕЦ "Белене" е напълно готово или не страната ни трябва да изпълните решението на съда и да плати дължимата сума от 1.2 млрд. лв. 

"Ние не трябва да казваме дали оборудването ни харесва или не, а да изпълним арбитражното решение - да се плати изработеното до този момент, защото решението е безусловно и подлежи на изпълнение", допълни Петкова. 

Тя коментира още, че част от сумата, която дължим на "Атомстройекспорт", ще бъде обжалвана заради допусната техническа грешка. България иска от арбитража по-прецизно определяне на лихвите и конкретен ред за разплащането и за приемането на оборудването. 

Коментари: 0