Свалят таксите при плащане с карта

За кредитните става 0,3% от стойността на покупката, а за дебитните - 0,2%

Свалят таксите при плащане с карта

Днес влиза в сила таванът на цената на операции с банкови карти. Така таксите за всички операции с кредитни карти се ограничават до 0,3 на сто от стойността на покупката. При дебитните таванът ще е 0,2 на сто. Тези нови ограничения вероятно ще провокират повече електронни плащания.

Лимитите идват като част от европейското законодателство в сектора, обясни говорителят на ЕК Рикардо Кардосо, отговорен за сектор „Конкуренция“.

Европейската регулация позволява на правителствата на държавите членки да поставят по-ниски тавани за вътрешни картови транзакции.

За сравнение във Великобритания в момента нивата са около 0.85% за транзакция. Това обнадеждава анализаторите, че новите мерки ще доведат до значителни спестявания.

„Банките и фирмите за кредитни карти не могат да обяснят защо за една и съща покупка от 100 евро таксите варират от 5 евроцента до 3 евро, в зависимост от държавата. Това бе добър повод да сложим таван на таксите за масовите банкови карти на европейско равнище“, заяви Красимира Райчева, която оглавява един от най-големите картови оператори в България.

Цената на транзакцията се уговаря между банките и търговците и реално е калкулирана в стойността на стоките или услугите, които купуваме.

Коментари: 0