\"Светът е на ръба на нова Студена война\"

Михаил Горбачов, президент на СССР (1985-1991 г.)

Цитат на деня:

\
208 ~ 2 мин. четене
"Кръвопролитните събития в Европа и Близкия изток на фона на практическото прекратяване на диалога между държавите предизвиква огромна тревога. Светът е на ръба на нова Студена война, а някои дори казват, че тя вече е започнала". Това заяви днес бившият съветски президент Михаил Горбачов, цитиран от ТАСС. Той говори на симпозиум в Берлин, озаглавен "25 години след падането на Берлинската стена - нови кризи, нови съмнения, нови стени". 

Участниците във форума - политици, експерти, дейци на науката и културата - обсъждат сегашното положение в света и пътищата за преодоляване на напрежението в отношенията между Запада и Русия, предаде БТА. 

"Изглеждаше, че Европа ще стане пример за другите, създавайки стабилна система за взаимна сигурност и ставайки лидер в решаването на глобалните проблеми. Но събитията тръгнаха по друг вектор, европейската и световната политика не издържаха изпитанията на новите условия на глобалния свят след Студената война", отбеляза Горбачов. Ако продължава така, Европа ще загуби силния си глас в световните дела, останалите ще престанат да я слушат, добави той. Всичко това се отрази негативно на отношенията между Русия и Германия, което може да нанесе дългосрочна вреда на нашите отношения, които бяха образцови. 

"Без руско-германско партньорство не може да има сигурност в Европа", подчерта бащата на гласността и перестройката. Той обвини Запада, и в частност САЩ, че са се поддали на "триумфализъм" след рухването на комунистическия блок преди четвърт век. 

"Възползвайки се от отслабването на Русия, от отсъствието на противотежест, те изявиха претенция за монополно лидерство и доминиране в света. Събитията от последните месеци станаха следствие от тази недалновидна политика, от политиката на налагане на своята воля, на свършените факти, на игнориране на интересите на партньора", подчерта бившият съветски лидер. 

Това, което се случи в света напоследък, той охарактеризира като колапс на доверието, което според него не е свързано само споследните събития. "Това доверие, изградено с толкова много труд, не бе подкопано вчера, а много по-рано. Корените на днешната ситуация се намират в събитията от 90-те години", каза Горбачов. 

Вместо да градят принципите на общоевропейската сигурност и да проведат мащабна демилитаризация, "Западът, и най-вече САЩ, се обявиха за победители в Студената война", констатира той и припомни за разширяването на НАТО на изток, за намесата в бивша Югославия, в Косово, в Ирак, Сирия и Либия, за плановете за разполагане на противоракетна отбрана в Европа. 

"Всички, дори и най-трудните въпроси, може да се решават по политически и дипломатически път. Негативните тенденции могат да бъдат спрени чрез политическа воля и правилно подреждане на приоритетите", подчерта Горбачов.
Подкрепи Economic.bg