Фелдшерите искат да са независима професия

От над 7000 преди години сега са останали около 3000, които се водят \"лекарски асистент\"

Фелдшерите искат да са независима професия
От Националното сдружение на медицинските фелдшери искат професията им да бъде призната за независима и да са отделна гилдия. За целта обаче е необходима промяна на Закона за съсловните организации в здравеопазването. Това съобщиха от ръководството на сдружението след днешното общо събрание, което се проведе в Стара Загора, предаде БНР. 

Фелдшерите, които вече се обучават под името "лекарски асистенти", не желаят повече да бъдат представлявани от други професии, в случая от тази на медицинските сестри, в чиято съсловна организация сега членуват.

От 7420 в началото на прехода, сега в България са останали около 3 хиляди фелдшери, а професията не е значима в очите на политически силните на деня, защото години беше съзнателно неглижирана, твърди председателят на сдружението Александър Александров.

Затова едно от основните им искания е да бъде уточнен техният юридическия статут, който няма нищо общо със здравните грижи, нито с парамедиците, както са записани сега в класификатора на професиите. От Националното сдружение настояват още обучението на лекарските асистенти да бъде свързано с медицинските факултети, за да се използва капацитета на преподавателите в тях. 

1600  от практикуващите фелдшери в България работят в спешните центрове, други са в групови практики на джипита, в психиатрични служби, работническото здравеопазване, училища, минноспасителни служби. Те са категорични, че без тях една голяма част от населението в крайните и отдалечени райони ще остане без всякаква медицинска помощ.
Коментари: 0