Фелдшерите искат да са независима професия

От над 7000 преди години сега са останали около 3000, които се водят \"лекарски асистент\"

Фелдшерите искат да са независима професия
220 ~ 1 мин. четене
От Националното сдружение на медицинските фелдшери искат професията им да бъде призната за независима и да са отделна гилдия. За целта обаче е необходима промяна на Закона за съсловните организации в здравеопазването. Това съобщиха от ръководството на сдружението след днешното общо събрание, което се проведе в Стара Загора, предаде БНР. 

Фелдшерите, които вече се обучават под името "лекарски асистенти", не желаят повече да бъдат представлявани от други професии, в случая от тази на медицинските сестри, в чиято съсловна организация сега членуват.

От 7420 в началото на прехода, сега в България са останали около 3 хиляди фелдшери, а професията не е значима в очите на политически силните на деня, защото години беше съзнателно неглижирана, твърди председателят на сдружението Александър Александров.

Затова едно от основните им искания е да бъде уточнен техният юридическия статут, който няма нищо общо със здравните грижи, нито с парамедиците, както са записани сега в класификатора на професиите. От Националното сдружение настояват още обучението на лекарските асистенти да бъде свързано с медицинските факултети, за да се използва капацитета на преподавателите в тях. 

1600  от практикуващите фелдшери в България работят в спешните центрове, други са в групови практики на джипита, в психиатрични служби, работническото здравеопазване, училища, минноспасителни служби. Те са категорични, че без тях една голяма част от населението в крайните и отдалечени райони ще остане без всякаква медицинска помощ.
Подкрепи Economic.bg