Световни лидери в Давос: Протекционизмът не е отговорът

Германският канцлер смята, че човечеството не си е взело напълно поука от катастрофите през XX в.

Световни лидери в Давос: Протекционизмът не е отговорът
844 ~ 2 мин. четене

Редица световни лидери, които присъстват на тазгодишния Световен икономически форум в Давос, сред които и германският канцлер Ангела Меркел, се изказаха срещу протекционизма, наблюдаван както от страна на САЩ, така и от страна на Великобритания.

Меркел каза, че Европа трябва да премине към единен цифров пазар и „социална икономика 4.0”, за да постигне приобщаващ растеж в дигиталната среда. „Трябва да поемем повече отговорност, трябва да вземем съдбата ни в наши ръце”, каза тя. По отношение на Brexit Меркел коментира, че съжалява за решението на Великобритания да напусне Европейския съюз и подчерта, че членството в единния пазар на ЕС е свързано със свободата на придвижване на хората – ключова тема за Обединеното кралство.

„Тъжно е, че британските граждани решиха да напуснат ЕС, но това ни окуражи да се съсредоточим върху големите проблеми. С избирането на Еманюел Макрон има нов импулс, който ще ни укрепи”, коментира германският канцлер.

По думите на Меркел човечеството не си е научило добре уроците от историята и мултилатерализмът е под запаха. „Научихме ли нещо наистина от предизвиканите от човека катастрофи през XX в. или ние все още не разбираме, че многостранното сътрудничество е ключово за нашето бъдеще. Протекционизмът не е отговорът”, каза тя.

Освен Меркел, срещу протекционизма и косвено срещу политиката „Америка първа” на президента на САЩ Доналд Тръмп се изказаха държавните глави на Бразилия, Индия, Канада и Италия. Всички те заявиха, че не са съгласни с позицията срещу свободната търговия, която е заела най-голямата световна икономика.

Предстои Тръмп да пристигне в Давос и да се обърне към събралите се там световни лидери по-късно тази седмица.

Подкрепи Economic.bg