Свръхпредлагането на петрол срина цената

Днес се очаква четвъртото за годината повишение на лихвата в САЩ

Свръхпредлагането на петрол срина цената
Щатският индекс S&P 500 завърши деня с повишение от 0.01% до 2546.16 пункта, след като отскочи от най-ниската стойност за годината, докато Dow Jones добави 82.66 пункта до нивото 23675.64. Европейските борси завършиха с понижение породено от нарастващите опасения за забавяне на световната икономика. Немският водещ индекс DAX се раздели с 0.29 на сто до 10740.89 пункта, докато търговията в Лондон изпрати FTSE 100 до 6701.59 пункта. 

През изминалия ден щатският долар изгуби позициите си спрямо основните си конкуренти покрай опасенията, че ФЕД ще намали заложения темп на нарастване на лихвените проценти за 2019 г.

Цената на златото се изкачи до 1249.38 долара за тройунция, докато среброто остана под натиск от пазара и загуби 0.15% от стойността си.

Свръхпредлагането на петрол срина цената с 6.57 на сто до 45.91 долара за барел, което е най-ниската стойност от август 2017 г. Цената на сорта Брент слезе надолу с 4.47%, като достигна $56.02.

Акцентите днес

Основен лихвен процент – САЩ

В края на двудневното заседание на Федералния резерв е почти сигурно, че Централната банка на САЩ ще обяви четвърто за тази година повишение на основната лихва до 2.50%. Данните ще бъдат публикувани в 21:00 часа българско време, като се очаква силна волатилност при валутните двойки с щатския долар (USD). Половин час след обявяване на лихвите председателя на ФЕД Джером Пауъл ще даде пресконференция, на която се очаква да даде насоки относно тенденциите в паричната политика за следващата година.

Инструменти на фокус

FedEx Corp.

Транспортната компания направи пробив под низходящия канал, в който се движеше цената от началото на годината. Пробива засили разпродажбите до следващото ниво на подкрепа около $182, което очакваме да забави продажбите и дори да подейства като зона, от която цената да отскочи. Връщане в канала ще даде сигнал за покупка с краткосрочна цел горната му граница или 50 периодната средна.

USD/JPY

Валутната двойка се намира в широк рейндж от началото на ноември, но очакваното повишаване на лихвите в САЩ би дало голяма преднина на долара, при което може да видим пробив на горната граница на рейнджа и възобновяване на основния възходящ тренд. Зоната на подкрепа около 112.50 може да бъде тествана за пробив предвид данните от индикатора Стохастик. Последвало възходящо пресичане на индикатора при задържане на цената над зоната на подкрепа може да се използва като сигнал за покупка, но трябва да се има предвид, че обявяването на лихвите ще бъде съпътствано с висока волатилност на пазара.

XAU/USD

Цената на златото поскъпна и продължава да развива възходящото си движение, след като щатската валута отслаби позициите си. Сигналът за покупка, образуван от индикатора Стохастик предполага за образуване на нов възходящ импулс. Очакваме възходящото движение да забави темпа си предвид високите стойности на индикатора, което може да доведе и до корекция на цената, но докато тя се намира над тренд линията възходящото движение остава в сила.

Nasdaq

Технологичният индекс продължава низходящото си движение, като очакваме тест на долната граница на канала около психологическото ниво при 6000 пункта. Формираната дивергенция оказва допълнителен натиск върху цената, което предразполага към развитие на низходящия тренд. При засилване на покупките и пробив над 50 дневната средна или горната граница на канала нагласата ни ще бъде променена и може да последва възстановяване на основния възходящ тренд.
Коментари: 0