СЗО одобри китайската ваксина срещу COVID-19

Тя се препоръчва за възрастни над 18 години и е с двудозов режим

СЗО одобри китайската ваксина срещу COVID-19

Снимка: БТА

1196 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Световната здравна организация (СЗО) заяви днес, че е одобрила за спешна употреба коронавирусна ваксина срещу COVID-19 на китайската държавна фармацевтична група Sinopharm. Тя се препоръчва за възрастни над 18 години и е с двудозов режим, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на брифинг.

Новото допълнение към списъка на използваемите опции за ваксинация може да ускори усилията за контрол върху разпространението на коронавируса и неговите разновидности, които предизвикват нови инфекции в много части на света.

Решаването на ваксиналната криза изисква да премахнем всички пречки“, каза Тедрос.

Препаратът на Sinopharm е шестият, получил одобрението на СЗО за безопасност, ефикасност и качество, добави той.

„Ваксините остават жизненоважен инструмент. Но в момента обемът и разпространението им са недостатъчни, за да се сложи край на пандемията, без устойчивото и съобразено прилагане на мерките за обществено здраве, за които знаем, че работят “, каза Тедрос. „Пандемията показа, че когато здравето е изложено на риск, всичко е изложено на риск. Но когато здравето се защитава и насърчава, хората, семействата, общностите, икономиките и нациите могат да процъфтяват“.

Двудозовата ваксина на държавния производител на лекарства вече е одобрена за спешна употреба в Китай, Обединените арабски емирства и Бахрейн.

В САЩ медикаментите, разработени от Pfizer/BioNTech, Moderna и Johnson & Johnson, са получили разрешения за спешна употреба от Администрацията по храните и лекарствата (FDA).

Коментари: 0