Еврокомисията очерта социалните цели на ЕС до 2030 г.

Целите са обвързани с възстановяването на ЕС от пандемията, както и с преодоляване на засилващото се социално неравенство

Еврокомисията очерта социалните цели на ЕС до 2030 г.

Снимка: Unsplash

804 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Поне 78% от хората на възраст от 20 до 64 години да имат работа до 2030 г., минимум 60% от всички възрастни да участват в обучение всяка година и намаляването на броя на хората в риск от бедност или социално изключване с поне 15 млн., включително поне 5 млн. деца. Това са трите цели, заложени в социален ангажимент по време на срещата на европейските лидери в Порто. По този начин участниците подкрепиха плана за действие на Европейската комисия за Европейски стълб на социалните права.

Целите бяха подкрепени от председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейския парламент Давид Сасоли, португалския министър-председател, който понастоящем председателства Съвета и европейските социални партньори.

Освен това партньорите се ангажираха да направят всичко възможно за изграждането на по-приобщаваща и по-социална Европа. По време на дискусиите си относно различни аспекти, свързани с възстановяването от пандемията, участниците в срещата на върха очертаха пътя към възможностите за заетост, качествени работни места и преквалификация.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен коментира, че социалните цели на Европа трябва да вървят ръка за ръка с нейните зелени и цифрови цели.

Това е ангажимент за бъдещето и надеждата, подчерта португалският премиер Антонио Коста. „Стигнахме до заключението, че ще имаме по-проспериращи и по-справедливи общества, ако заедно с постигането на климатичните и цифрови цели, които сме си поставили, прилагаме и социалния стълб.“

Коментари: 0