Тайните на най-голямото място за поклонение в света

Едва ли е изненада, че само през първата половина на 2019 г. тук са дошли 4 милиона посетители.

Тайните на най-голямото място за поклонение в света

Снимка: Pixabay

2492 ~ 3 мин. четене

Абу Даби привлича милиони посетители всяка година, а най-известната забележителност вероятно е Голямата джамия Шейх Зайед. Най-голямото и най-богато украсено богослужебно място на ОАЕ не е разочарова туристите, пътуващи от цял свят. Едва ли е изненада, че само през първата половина на 2019 г. тук са дошли 4 милиона посетители.

През 2018 г. джамията беше класирана като трета любима забележителност в света според TripAdvisor - надминавайки други световни зашеметяващи места за поклонение като базиликата "Свети Петър" във Ватикана и Тадж Махал в Индия - а на първо място се класира Ангкор Ват в Камбоджа, разказва CNN.

Цифрите

Работата по великолепието на Абу Даби започва през 1996 г. и отнема 12 години, за да приключи при отчетени разходи от около 545 милиона долара. Сега третата по големина джамия в света с площ от 22 412 квадратни метра се равнява на близо четири футболни игрища.

Тя може да побере повече от 40 000 поклонници и има три рекорда на Гинес - за най-големия ръчно тъкан килим и най-големия полилей, както и за най-големия купол в света.

Духовна значимост и безкрайни суперлативи се събират под 82 купола от бял мрамор, 1 096 външни колони, 96 полускъпоценни бижута, инкрустирани вътрешни колони и седем покрити със злато 24-каратови полилеи от кристали Сваровски, което я превръща в централна част от културното наследство на града.

Голямата джамия Шейх Заед носи името на първия президент на ОАЕ и владетел на Абу Даби, покойния шейх Заед бин султан Ал Нахиян, който замислил идеята за построяването й. Той започнал архитектурното направление на проекта с желанието джамията да бъде последното му място за покой. След смъртта му през 2004 г. тялото му е погребано в двора на джамията.

Грандиозният паметник е проектиран от сирийския архитект Юсеф Абделки. Вдъхновен от персийската, маголската и мавританската архитектура, това е наистина международно сътрудничество на повече от 3000 занаятчии от 38 световни строителни компании.

Вероятно истинското богатство е в малките детайли, като скъпоценни камъни като аметист и яспис, вградени в колоните, и сложните флорални шарки от седеф, блестящ по стените.

Съвети за посетителите

Джамията е безплатна за посещение и отваря всеки ден между 9:00 до 22:00. (последно влизане в 21.30 ч.), с изключение на петък сутрин (свещен ден за исляма), когато отваря между 16,30 ч. до 22 ч.

Безплатните едночасови обиколки с екскурзовод определено си струват, тъй като те са чудесен поглед върху невероятното чудо, религия и култура.

Препоръчителна е обиколката по залез, която започва в 17 ч. Тя използва максимално романтичното осветление. Посетителите също могат да очакват напълно различна атмосфера с ефектното осветление на джамията по тъмно.

Скромното облекло е задължителна за всички посетители, тъй като това е мюсюлмански религиозен обект. Жените трябва да прикриват краката, ръцете и главите си, а мъжете са длъжни да носят дълги панталони, но джамията осигурява безплатни традиционни абаи.

Всеки трябва да свали обувките си, преди да влезе, така че носете чифт чорапи, ако предпочитате да не се разхождате боси. Ще се нуждаете от чифт слънчеви очила, докато чакате навън, защото слънцето се отразява върху мраморната повърхност на двора.

Джамията е винаги пълна с хора, но тъй като е толкова обширна, никога не се усеща пренаселено.
 Такситата от центъра на Абу Даби са най-бързият и удобен начин да стигнете до джамията, тя е само на 20 минути път с кола, а тарифите са разумни. Тези, които отсядат в Дубай, определено трябва да направят предварителен план, тъй като джамията е на около 90 минути път от мол Дубай. Но посещението определено си струва.

Коментари: 0