Страните, които се отвориха за туризъм в последното десетилетие

Нови полети и визови облекчения доведоха до това

Страните, които се отвориха за туризъм в последното десетилетие

Мадаин Салех в Саудитска Арабия

Снимка: Wikipedia

През последните 10 години все повече държави стават по-достъпни от всякога за чуждестранните посетители, благодарение на отслабването на ограниченията и засилените въздушни връзки. Бумът на авиацията позволи хората да пътуват до другия край на света с един дълъг полет, разказва "Индипендънт". А освен това множество държави улесниха достъпа на чуждестранни граждани да влизат.

Всичик тези фактори доведоха логично и до бум на туризма.

Изданието представя няколко държави, които в последното десетилетие се отвориха за чуждестранните туристи след дълги години на сравнителна недостъпност.

Най-забележима е промяната в Саудитска Арабия. Никоя друга държава в модерно време не е преминала през толкова драматично отваряне, както тази близкоизточна нация. В края на септември правителството на Саудитска Арабия обяви, че ще издава електронни туристически визи на жители на 49 държави.

Колкото и противоречив да е подновеният туристически тласък - новината за визите дойде седмица преди първата годишнина от убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги - новите визи позволяват на пътуващите относително безпрепятствен достъп до кралството.

Освен утвърден поклоннически туризъм до Мека, Саудитска Арабия иска да привлече туристи, за да покаже своите археологически съкровища като Мадаин Салех, построена от същата древна цивилизация, която е построила Петра в Йордания - въпреки че не е предвидено да бъде отворена за обществото като пълноправен туристическа атракция до следващия октомври.

Бивша съветска Азия също се отвори. През трите години след смъртта на Ислям Каримов Узбекистан премина през период на невероятна реформа в туризма. Въведени са електронни визи и за гражданите на Европейския съюз изобщо не се изисква виза.

Кавказкият регион също процъфтява. Грузия се превърна в гореща точка: официалните данни показват, че рекордни 8,7 милиона души, посетили страната през 2018 г., са долетели с нови маршрути от Georgian Airways и Wizz Air.

Все по-атрактивна за посетителите става и съседна Армения, до която също има нискотарифни полети.

Отивайки още повече на изток - Китай през 2013 г. въведе схема за транзитна виза, която позволява на гражданите от 53 държави да останат до три или шест дни без виза, при условие че пристигат от една държава и заминават за трета. Оттогава програмата беше разширена, за да предложи достъп до 27 града и региони. Така може да се посетят Пекин, Шанхай, Гуанджоу  и Сиан, където може да се види Теракотената армия.

В Югоизточна Азия, осъзнавайки облекчените правила на съседния Тайланд за туристите, Виетнам облекчи визовите си правила през лятото на 2015 г.

Русия пък е поела ангажимент да въведе електронни визи за гражданите на ЕС от 2021 г.

За съжаление през последното десетилетие също има примери за места, в които туризмът е станал почти несъществуващ, като Сирия е най-известният пример. Иран е все по-опасен за посещение, а Венецуела е една от шепата страни, за които дипломатическите служби не препоръчват да се пътува.
Коментари: 0