8-те най-добри специални военни части в света

Те стъпват на места, за които другите дори се страхуват да си помислят

8-те най-добри специални военни части в света
7112 ~ 2 мин. четене
Автор: Кезим Медев

Специалните военни части са най-добре подготвените и страховите войници, която една страна може да има. Те смеят да стъпват на места,  за които другите дори се страхуват да си помислят. Предотвратяват рискови заплахи, провеждат смели мисии и спасяват хора от ръцете на дявола. Те са най-добрите сред най-добрите.

Почти невъзможно е да се направи 100% обективна класация на най-добрите специални военни формации в света, но има такива, които изпъкват пред другите по отношение на тяхната история и на страха, който всяват във враговете си. Вижте 8-те от най-добрите, според Business Insider.

Special Services Group, SSG (Пакистан)

Те са по-известни в страната като "черните щъркели". През октомври 2009г., командосите щурмуват офис сграда и спасяват 39 души, взети за заложници от  талибани.

Naval Special Warfare Force (Испания)

Това са бойни сили, които се утвърдиха като едни от най-добрите в Европа. Първоначално групата е създадена от доброволци по катерене, но в последствие стават елитна бойна сила. Средният неуспех при кандидатите, които желаят да се присъединят към спецчастите е 80%, което само по себе си говори за трудността на изпитите им.

Alpha Group (Русия)


Те са едни от най-известните специални военни сили в света. Групата е създадена от КТБ през 1974г., но остава под нейната съвременна версия – ФСБ. През годините, специалните части на Русия са получавали множество критики за грубите и крайните методи, които използват в конфликтни ситуации.


National Gendarmerie Intervention Group, GIGN (Франция)


Малко от антитерористични сили в света могат да се конкурират с тези на Франция. Групата е съставена от  200 човека, обучени предимно за опасни ситуации със заложници. Твърди се, че в историята си, те имат повече от 600 освободени от плен души. Забранено е да се публикуват снимки на лицата на членовете на организацията, което е разбираемо като се вземе из предвид сферата им на дейност. 


Sayeret Matkal (Израел)


Това е друга от най-елитните и добре подготвени бойни единици в света. Тяхната основна цел е събирането на разузнавателна информация, поради което често работят  дълбоко в тила на врага. Изпитите за нови членове са изключително трудни, кандидатите биват подлагани на нечовешки препятствия и мъчения. Част от екипа стават само най-добрите!


Special Air Service, SAS (Великобритания)


В тяхната емблема е изписана поговорката "Който дръзва, печели." Запитан за важността на ролята на SAS в боевете след войната в Ирак, щатският генерал Стенли Маккристъл казва: "Основна. Нямаше да се справим без тях."


Special Boat Service, SBS (Великобритания)


Подборът на войници там включва труден тест за издръжливост, обучение в джунглата в тропическите гори на Белиз и тренировки по оцеляване. Черешката на тортата е психологически дълбок разпит на кандидатите. Грешките не се толерират - всеки желаещ има само по два опита, за да бъде приет.


Navy SEALS (САЩ)


За да се присъедини човек към тях, трябва да може да направи най-малко 72 лицеви опори за 2 минути, 60 коремни преси за две минути, да пробяга 4 мили за по-малко от половин час и да преплува 1000 ярда с плавници в рамките на 20 минути. А всичко това е само началото, трудното започва след това.

Подкрепи Economic.bg