Тръмп се чуди кой е врагът на щатската икономика: Фед или Китай

Американският президент реагира на Джером Пауъл, който смята търговската война с Китай за риск пред щатската икономика

Тръмп се чуди кой е врагът на щатската икономика: Фед или Китай
1264 ~ 1 мин. четене
Президентът Доналд Тръмп реагира яростно на изказването на председателя на Федералния резерв (Фед) Джером Пауъл, който говори днес за търговската война с Китай и икономическите рискове за Съединените щати от нея. Държавният глава попита реторично дали централната банка на страната не е по-голям враг на САЩ, отколкото китайския президент Си Дзинпин. Туитът му идва в отговор на Пауъл, който по-рано днес заяви, че Фед наблюдава редица рискове за американската икономика, един от които е водената от Тръмп търговска война с Китай.

„Както обикновено, Фед не направи НИЩО! Невероятно е, че могат да „говорят“, без да знаят или да питат какво правя, което ще бъде обявено скоро“, написа Тръмп в Twitter. Имаме много силен долар и много слаб Фед. Ще работя „блестящо“ и с двете, а САЩ ще се справят чудесно“, написа президентът.

„Единственият ми въпрос е кой е най-големият ни враг, Джей Пауъл или председателят Си?“, добавя Тръмп.

Той посочи, че планира да предприеме действия, които ще се отразят на долара и на Фед, но не даде яснота за какво става въпрос. Президентът заяви в следващ пост в Twitter, че ще отговори на тарифите на Китай по-късно в днес.

Пекин обяви по-рано днес, че ще наложи тарифи върху американски вносни стоки за 75 млрд. долара, което ще добави допълнителни 10% над съществуващите цени в спора между двете водещи световни икономики.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg