Технологичен милиардер купи най-скъпия имот в Австралия

Цената е над 100 млн. австралийски долара, според местни медии

Технологичен милиардер купи най-скъпия имот в Австралия

Fairwater

Снимка: Wikipedia

2033 ~ 2 мин. четене
Технологичен милиардер и съпругата му са новите собственици на най-скъпия дом в Австралия. Съоснователят на Atlassian Майк Канън-Брукс и неговата съпруга Ани са закупили Fairwater, обширен крайбрежен имот в Сидни, който е бил собственост на фамилията Феърфакс, основател на прочутото издателство, в продължение на повече от век.

Говорител на Atlassian потвърди покупката, но отказа да разкрие колко е платено. Австралийският уебсайт за имоти Domain обаче твърди, че крайната цена може да надхвърли 100 милиона австралийски долара (72 милиона щ. долара), което го прави най-скъпото жилище в страната.

"Ние сме очаровани от закупуването на Fairwater за нашето младо семейство и очакваме с нетърпение да продължим наследството на този красив дом в Сидни", казва двойката в изявление.

"Харесва ни идеята да отгледаме нашите четири малки деца в този исторически имот, запълвайки къщата и градините с любов и смях през годините", добавят те.

Fairwater е най-голямото парче частна собственост в пристанището на Сидни.

Историческото имение последно е заемано от Мери Феърфакс, третата съпруга на медийния магнат Уоруик Феърфакс. Мери Феърфакс почина през 2017 г. на 95-годишна възраст.

Цените на жилищата в Сидни почти се удвоиха през последното десетилетие от средно 465 030 австралийски долара (336 000 долара) през март 2008 г. до 878 325 австралийски долара (634 630 долара) през март 2018 г., според CoreLogic.

Чуждестранните купувачи, включително много от Китай, и ниските лихвени проценти помогнаха да се запазят драстичните повишения на цените.Канън-Брукс основава Atlassian заедно със Скот Фаркуар, който купи съседен дом миналата година за 71 милиона австралийски долара (51 милиона долара), според Domain.

Двамата предприемачи, които делят поста на главен изпълнителен директор в Atlassian, стартират софтуерната си компания през 2002 г. Сега тя наброява над 2500 служители и е листвана на американската борса Nasdaq от 2015 г.

Според Блумбърг, Канън-Брукс е на 261-во място по богатство в света с нетно състояние от 6,4 млрд. долара.
Подкрепи Economic.bg