Tesla не успява да си намери служители за завода в Германия

Това е поредният проблем на компанията в европейското ѝ начинание

Tesla не успява да си намери служители за завода в Германия

Снимка: БТА

Огромната фабрика на производителя на електрически автомобили Tesla в Германия е почти завършена, но сега среща пореден проблем в европейското си начинание. Оказва се, че компанията трудно напредва по отношение на намирането на служители.

Понастоящем на кариерната страница на Tesla има обявени около 350 свободни позиции за обекта край Берлин, като малко над 100 от тях са за ръководни длъжности на високо ниво или експерти със задълбочени познания за батериите и софтуера. Притеснителното обаче е, че две трети от всички свободни позиции стоят без промяна още от миналата година и очевидно компанията не намира подходящите хора за тях, обяснява в свой материал немското издание Handelsblatt.

Трудното формиране на екипа е факт дори в условия на увеличена безработица, характерна включително и за най-голямата европейска икономика, където през февруари бе регистриран изненадващ скок. Ръстът бе първият от юни миналата година, като регистрираните в бюрата по труда в Германия са достигнали 2.752 милиона души.

Tesla aĸтyaлизиpa гpaфиĸa зa дocтaвĸa нa cвoя Моdеl Y в Eвpoпa, нaмeĸвaйĸи, чe гигaфaбpиĸaтa край Бepлин щe бъдe пycнaтa в eĸcплoaтaция в cpeдaтa нa 2021 г. Зaвoдът в Гepмaния e мoжe би нaй-вaжният пpoeĸт нa aвтoмoбилния пpoизвoдитeл тази година. Koмпaниятa задържа пускането на Моdеl Y на Стария континент, дoĸaтo не стартира производството му в нoвaтa фaбpиĸa.

Проблеми от различно естество съпътстват новия завод от началото на проекта. Tesla срещна съпротива към строежа му от страна на еколозите в Германия, впоследствие водата на обекта бе спряна заради неплатени сметки, а в края на миналата година изникна и природна пречка – спящи змии, типични за горския терен там.

Коментари: 0