Tesla планира да набере $2 млрд. ново финансиране

Акциите на компанията поскъпват след новината

Tesla планира да набере $2 млрд. ново финансиране

Снимка: Pixabay

348 ~ 1 мин. четене
Tesla заяви, че планира да набере до 2 млрд. долара, като $1.35 млрд. от това финансиране ще са под формата на емисия конвертируеми облигации. Останалите $650 млн. ще са под формата на нов капитал, а част от инвестицията ще дойде от главния изпълнителен директор и създател на компанията Илон Мъск.

В документите е посочено, че Мъск има намерение да купи акции за около 10 млн. долара, когато бъдат пуснати на борсата новите акции.

Общо ще бъдат предложени 2.7 млн. нови акции на Tesla, а Мъск планира да придобие 41 896 от тях.

Към момента изпълнителният директор на компанията притежава около 20% от капитала в производителя на електрически автомобили, на стойност около 12.6 млрд. долара, според FactSet.

Решението за набирането на ново финансиране идва само седмица, след като Мъск заяви, че въпросът за набирането на капитал на компанията ще е на дневен ред "скоро".

Акциите на Tesla започнаха да поевтиняват в предпазарната търговия в четвъртък, когато компанията подаде първоначална заявка, посочвайки, че ще предлага комбинация от дългови и капиталови ценни книжа. След това обаче книжата обърнаха курса си и се търгуваха с 4.8% по-високо, когато втора информация разкри подробности за предлагането, включително интереса на Мъск към закупуване на блок от новите акции.
Коментари: 0