Колко акции от Microsoft има Бил Гейтс днес

В течение на годините той непрекъснато продава книжата от компанията

Колко акции от Microsoft има Бил Гейтс днес

Снимка: Twitter профил

3203 ~ 2 мин. четене
Бил Гейтс е основател на Microsoft, но общият му дял в компанията може да е доста по-малък, отколкото мнозина могат да си представят. И непрекъснато става все по-малък, тъй като милиардерът вече продаде по-голямата част от акциите си и дарява парите за благотворителност. Преди години той пое ангажимент да се раздели с голяма част от състоянието си и да го даде за различни социални и здравни каузи.

Участието на Гейтс в Microsoft е било 2,3% през 2017 г., а според последната информация от компанията той притежава едва 1,3%.

Като цяло Гейтс е продал акции за около 40 милиарда долара в историята на компанията и е получил 12 милиарда долара дивидент.

Разбира се, тези цифри не включват неразкрития брой акции на Microsoft, които са под контрола на Фондация Бил и Мелинда Гейтс, които се вземат предвид при изчисляването на личното нетно богатство на Гейтс.

Но Гейтс има и значими инвестиции извън Microsoft, които поддържат богатството му, дори когато отделя толкова много време и енергия за своите социални каузи.

Инвестиционната компания на Гейтс се нарича Cascade и чрез нея той притежава дялове в различни компании - за недвижими имоти, енергия, както и в десетки публично търгувани компании.

Ето и някои от най-големите инвестиции на Cascade и нейното участие във всяка от тях:

Four Seasons Hotels and Resorts: 47%
Ecolab: 25%
Canadian National Railway: 10%
Berkshire Hathaway: 4%
AutoNation: 14 Percent

Cascade също така притежава 3,6-процентен дял в Microsoft, както и в частни компании като Beyond Meat и хотелската верига Ritz-Carlton.

Така че, макар и да притежава много малка част от софтуерния гигант, Гейтс си остава вторият най-богат човек на планетата, като преди седмици състоянието му дори превиши 100 млрд. долара.
Коментари: 0