Тихо и без блясък Русия отбелязва 100 години от Октомврийската революция

Държавата се опита да използва датата като повод за разговор, че историята трябва не да разединява, а да сплотява нацията

Тихо и без блясък Русия отбелязва 100 години от Октомврийската революция

Днес се навършват 100 години от Октомврийската революция (1917 г.) - събитие със световно значение. Но докато Русия не проявява голям интерес към нея днес, тя е широко дискутирана в чужбина. 100-годишнината идва в странен за света момент, пише Independent. Тя няма да се отбележи особено официално в Путинова Русия. Сривът и смъртта на комунизма през 1991 г. явно по ирония я изпращат към това, което Троцки нарича „боклук на историята” (противниците на болшевиките).

И все пак без много блясък и със скромна програма днес, 7 ноември 2017 г. Русия ще отбележи годишнината от това голямо политическо „земетресение” на XX ти век. Причината е, че Кремъл не иска да прославя смяната на режима със сила, пише агенция Франс прес, цитирана от БТА. Както по съветско време, така и днес парад на Червения площад ще има, с разликата, че ще липсва тържествеността в събитията. В Москва ще има възстановка с униформи от парада през 1941 г. по времето на битката за града, в разгара на Втората Световна война, президентът Путин няма да присъства.

Малкото празнични прояви с участието на обществеността трябва да дадат възможност на властите да акцентират върху националното единство и помирение, като избягват щекотливи теми. "Защо да честваме това събитие", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Комунистическата партия, която е най-голямата опозиционна сила в руския парламент, предвижда митинг пред статуя на Карл Маркс недалеч от Кремъл, но там едва ли ще се съберат повече от 5000 души. Манифестация, разрешена от властите, насрочи и лявото националистическо движение "Другата Русия" начело с писателя Едуард Лимонов. Двайсетина негови привърженици бяха арестувани вчера от полицията в Санкт Петербург.

Октомврийската революция, от която започва създаването на съветска държава в границите на Руската империя, е "най-противоречивото събитие" в историята на страната, отбелязва ТАСС. Държавата се опита да използва датата като повод за разговор, че историята трябва не да разединява, а да сплотява нацията, но нажежените страсти около темата за революцията и цялата съветска история сочат, че раните, нанесени на страната от някогашните събития, още не са заздравели, добавя агенцията.

Руската революция има лош имидж на Запад. И това е меко казано. Неините лидери - Ленин, а след това Сталин - често се приравняват на Хитлер като масови убийци, които ръководят тоталитарните режими. „Великата” Октомврийска революция се превръща в огромна трагедия - на първо място за Русия и съюзните републики, но и за голяма част от света, се казва в коментар на вестник "Московский комсомолец". Изданието цитира оценки на американската фондация в памет на жертвите на комунизма, според които над 100 млн. души в цял свят са загинали в името на ленинизма-комунизма там, където управляващите са приели неговите идеи, включително в Съветския съюз, Китай, Северна Корея, източноевропейските страни, Куба, Камбоджа и др.

Коментари: 0