Тим Кук потвърди: Apple разработва безпилотни системи за коли

Засега компанията не предвижда създаването на свой автомобил, ще работи по софтуера

Тим Кук потвърди: Apple разработва безпилотни системи за коли
След множество слухове и спекулации сега официално стана ясно, че Apple работи върху „автономни системи“ за безпилотни превозни средства. Това коменитира в интервю за Bloomberg генералния директор на компанията Тим Кук. 

Първоначалната идея на Apple всъщност е била да създаде свой автомобил, но впоследствие е свела амбициите си до работа по основната технология за безпилотни превозни средства. "Ние се съсредоточаваме върху автономните системи. Ясно е, че една от целите на автономните системи са самоуправляващите се автомобили, но има и други", уточнява той в интервю, публикувано във вторник. 

По думите му този тип технологии са много важни за компанията и са в основата на всички проекти, базирани на изкуствен интелект. „Ние гледаме на нея като на майка на всички AI проекти, като това е може би най-трудният, по който сме работили“, коментира Кук, като допълва уклончиво, че „автономията е невероятно вълнуваща за нас, но ще видим докъде ще ни отведе“. 

Кук изтъкна, че компанията все още не е готова да даде яснота за това какво точно прави от „продуктова гледна точка“, но все пак подчерта значимостта ѝ. 

Въпреки че Apple се опитва да запази проекта таен, някои от автомобилните тестове на компанията бяха забелязани. През април например бе засечен бял Lexus RX450h SUV, оборудван с множество сензори и камери. Наблюдателните не пропуснаха новината, че същия месец Калифорнийският отдел за моторни превозни средства официално даде разрешение на компанията от Купертино да извършва тестове на автономни коли в щата. 

Потенциалът на самоуправляващите се автомобили провокира много технологични компании да обърнат поглед в тази посока. Последните изчисления сочат, че пазарът на безпилотни коли ще се равнява на 7 трлн. долара до 2050 г. 

Един от от първопроходниците в тестовете е Waymo на Google, която обяви две отделни едно от друго партньорства с Fiat Chrysler и с Lyft за разработване на технологията. В сферата пристъпи също и компанията за споделени пътувания Uber, както и руската Yandex. A гиганти като BMW и General Motors откриха огромни офиси в Силициевата долина и инвестираха милиони в придобиването на стартъпи за автономни коли. 

Неотдавна Samsung обяви, че ще разработва компоненти и системи за безпилотни автомобили и получи разрешение за тестове от южнокорейските власти. Такова получи и Apple, a sлед като Тим Кук официално потвърди амбициите на компанията в областта, на нас остава само да наблюдаваме бурното развитие на сектора. 
Коментари: 0