Томов: Препоръчвам на кметовете да търсят мнението на гражданите

Томов: Препоръчвам на кметовете да търсят мнението на гражданите
Идеалният кмет работи от сърце. Има кметове, управлявали години наред, които помагат на хората за решаване на различни проблеми - като болничните листове и осигуряване на дърва например. Но това трябва да го имаш отвътре, то не се учи. Има три категории кандидати за кметове - за големите общини, за малките общини и този, който работи от сърце. Това обобщи в предаването "Събуди се и гласувай" по Нова тв основателят и управител на Портала на българските общини Kmeta.bg  и на конкурса "Кмет на годината" Боян Томов.

Той посочи, че у нас има и кметове феодали, които не са малко. Те се виждат малко преди избори. Дори и по профилите им в социалните мрежи може да се види - след месеци затишие, профилите им се активизират преди избори.

Важно е да гласуваме. Кметските избори са най-мажоритарните. Важно е да гласуваме и да познаваме кандидатите за кметове, каза още Боян Томов.

Той коментира и публикувано наскоро изследване, в което 11% от имащите право на глас обявяват, че биха гласували срещу облага. Томов разви теза, че човекът, който продава гласа си, е необразован.

Когато кметове потърсят съвети за предизборна кампания и програма, ги съветвам да търсят своите съграждани, каза още Боян Томов.

"Кметът трябва да бъде иноватор, последователен в обещанията си, честен и необвързан", каза още Томов пред "Фокус". Той добави, че българските граждани не искат да се съобразяват с градоначалници, които имат политическа или корпоративна обвързаност. По думите му тя може да се проследи чрез компаниите, които печелят обществените поръчки.

„Ние се сещаме да търсим отговорност, да задаваме въпроси и да изискваме отговори по време на избори. Гражданското общество трябва да бъде будно и да изисква такъв тип контрол през целия мандат – 4 годишен на един градоначалник. И тогава може много ясно да види, да проследи това, което е обещал на изборите, програмата, с която е бил, и какво се е случило през годините. Така че много лесно може да се види дали един кмет си е изпълнил обещанията“, обясни издателят на сайта за българските общини kmeta.bg.
Коментари: 0