140-тонен суперкомпютър ще прогнозира времето във Великобритания

Цената на придобивката е 157 млн. щатски долара

140-тонен суперкомпютър ще прогнозира времето във Великобритания
268 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Великобритания планира да създаде 140-тонен суперкомпютър, който прецизно да прогнозира капризните метеорологични условия на Острова, пише Bloomberg.

Машината дело на Cray Inc. ще струва 97 млн. паунда или 157 млн. долара и ще бъде 13 пъти по-бърза от технологията на IBM, използвана от държавната метеорологична служба сега. В пълен капацитет компютърът ще извършва 16 000 трилиона изчисления в секунда. Той ще разполага с 2 млн. гигабайта оперативна памет и 17 млн. гигабайта памет за съхранение на данни.

Властите се надяват инвестицията да се изплати бързо. Според Департамента по бизнес и иновации, ползите за икономиката на страната от по-прецизните и навременни предупреждения за наводнения, суша и други аномалии ще възлязат на 2 млрд. паунда до 2020 г.

„Новият суперкомпютър, заедно с по-добрите наблюдения и моделиране, ще предостави значително по-качествени прогнози и съвети в полза на правителството, бизнеса и обществото. Той ще е изключително ценен за развитието на науката в областт“, коментира изпълнителният директор на Службата по метеорология Раб Варли.

Машината ще бъде съставена от две части, разположени съответно в централата на метеорологичната служба е Екзитър и в намиращия се наблизо научен парк. Предвижда се да влезе в експлоатация през идния септември, а през 2017 г. би трябвало да достигне максималния си капацитет.

Подкрепи Economic.bg