Тръмп е решен да обяви извънредно положение

Той обаче вероятно ще предотврати повторно затваряне на части от американското правителство

Тръмп е решен да обяви извънредно положение

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп обеща, че ще обяви извънредно положение в САЩ в опит да финансира обещаната от него стена по границата с Мексико без одобрението на Конгреса, пише Reuters.

Признавайки загубата си по-рано в искането си Конгресът да отпусне 5.7 млрд. долара средства за изграждането на стената, Тръмп се съгласи да подпише законопроект за финансиране на правителството, в който липсват пари за построяването на стената, но който предотврати повторното затваряне на някои американски правителствени агенции.

Законопроектът приет вчера с голямо мнозинство в Сената и Камарата на представителите, предвижда пари за гранични съоръжения и други форми на гранична сигурност, но пренебрегва стената, за която американският президент по време на предизборната си кампания през 2016 г. обеща, че ще бъде платена от Мексико. Очаква се проектозаконът за финансирането на американското правителство да бъде даден за подпис от страна на Тръмп днес.

„Президентът Тръмп ще подпише законопроекта за финансирането на правителството и, както е казвал преди, той може да предприеме и друга мярка, включително обявяване на извънредно положение“, каза говорителят на Белия дом Сара Сандър.
Коментари: 0