Тръмп и Конгресът ще направят нов опит да разблокират правителството

Засега от Демократическата партия са категорични, че няма да има финансиране за стената с Мексико

Тръмп и Конгресът ще направят нов опит да разблокират правителството

Снимка: БТА

416 ~ 1 мин. четене
На фона на продължаващото вече две седмици частично затваряне на американското правителство президентът Доналд Тръмп и лидерите на Конгреса днес ще продължат да обсъждат как да сложат край на патовата ситуация.

Държавният глава настоява конгресмените да одобрят 5 млрд. долара финансиране за изграждането на стената по границата с Мексико, докато опозиционната Демократическа партия призовава да бъдат обмислени други мерки за сигурността на САЩ.

Около 800 хил. държавни служители бяха засегнати от спирането на работа от 22 декември миналата година на една четвърт от правителството, след като Конгресът отказа да одобри финансирането на стената с Мексико. Според Тръмп обаче съоръжението е нужно, за да възпре потока нелегални имигранти и наркотици, преминаващи през югозападната граница на САЩ. Въпросната стена беше едно от основните предизборни обещания на милиардера през 2016 г.

Вчера Тръмп се опита да притисне лидерите на Конгреса от Демократическата партия да одобрят парите за стената, тъй като техният лидер в Камарата на представителите (Долната камара на Конгреса) Нанси Пелоси стана председател на цялата Камара. Още преди това тя беше обещала, че Конгресът няма да одобри финансирането на стената и че Демократите ще намерят начин да възстановят работата на затворените части от американското правителство без да се огъват пред Тръмп. Вчерашната среща в Белия дом обаче завърши с неуспех, след като опозицията заяви, че е отишла да обсъжда отварянето на правителството, а не стената с Мексико, както е искал Тръмп. Въпреки че преговорите ще продължат и днес, очаква се правителството да остане частично затворено и през уикенда.
Подкрепи Economic.bg