Тръмп: Канада облага с 270% мито млечните ни продукти

Американският президент обяви, че страната постъпва нечестно спрямо американските фермери

Тръмп: Канада облага с 270% мито млечните ни продукти

Снимка: БТА

Канада облага с 270% мито вносните от САЩ млечни продукти. Това написа американският президент Доналд Тръмп в Twitter. Публикацията му е по повод обявените от Брюксел, Мексико и Отава ответни мита срещу САЩ, които на 31 май върнаха митата върху вносните стомана и алуминий от ЕС, Мексико и Канада.

„Канада таксува САЩ с 270% мито върху млечните ни продукти! Те не ви казват това, нали? Не е честно спрямо нашите фермери”,  написа Тръмп. „Търговията на ЕС със САЩ надхвърля 151 млрд. долара, а Канада държи фермерите и останалите настрана. Нямам търпение да се видя с тях утре”, пък гласи по-ранна публикация на американския държавен глава преди срещата на Г-7 в Канада, която се провежда днес и утре. Никоя международна медия не потвърждава с официални данни, нито пък отрича, изказването на Тръмп.

Докато ЕС и Мексико обявиха мита срещу вносни американски стоки на обща стойност около 3 млрд. долара, то отговорът на Канада беше най-агресивен. Страната обяви планове да наложи около 25-процентно мито срещу вносни стоки от САЩ на обща стойност 13 млрд. долара. Планира се митото да влезе в сила от 1 юли, като с него ще се облагат стомана и алуминий, храни и други селскостопански продукти.
Коментари: 0