Тръмп: Китай е големият шампион при валутните манипулации

Министерството на финансите на САЩ ще направи анализ на валутните политики на Пекин и ще предприеме съответните действия

Тръмп: Китай е големият шампион при валутните манипулации
764 ~ 2 мин. четене
Американският президент Доналд Тръмп нарече Китай „големият шампион“ при валутните манипулации. Изказването бе направено в четвъртък, само няколко часа след като новият финансов министър обеща „методичен подход“ при анализа на валутните практики на Пекин.

В интервю за Reuters Тръмп заяви, че няма да се отрече от твърденията си, направени по време на предизборната кампания, че Китай е „валутен манипулатор“.

„Те смятат (Китай), че са велики шампиони при манипулирането на валутата си. Затова не съм сдържан. Ще видим какво ще се случи“, каза Тръмп.

По време на президентската си кампания Тръмп често обвиняваше Китай, че поддържат валутата си изкуствено слаба спрямо долара, за да е по-евтин китайският внос. Той също така обвинява азиатската държава, че така „краде“ работни места от САЩ.

По-рано в четвъртък финансовият министър Стивън Мнучин заяви, че не е готов да се произнесе категорично по валутните практики на Китай. Запитан дали министерството планира да определи директно Китай като валутен манипулатор, Мнучин каза, че нещата следват нормалния си процес, който включва анализ на валутните практики на основните търговски партньори на САЩ.

Министерството на финансите е длъжно да публикува доклад за тези практики на 15 април и на 15 октомври всяка година.

Ако Министерството на финансите на САЩ официално определи Китай като валутен манипулатор, би следвало да започнат преговори за решаване на този казус. Ще бъдат наложени наказателни мита при вноса, които биха отпаднали, само ако се намери решение на проблема.

САЩ определи Тайван и Южна Корея както валутни манипулатори през 1988 г., когато Конгресът прие закона, който задължава да се прави преглед на валутните политики на основните търговски партньори.
Подкрепи Economic.bg