Тръмп определи Русия и Китай за съперници в новата си стратегия

Той подчерта колко са важни ядрените оръжия за запазването на мира и стабилността

Тръмп определи Русия и Китай за съперници в новата си стратегия

Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп изложи нов подход в стил „Студената война” спрямо външната политика на САЩ, определяйки Русия и Китай за съперници и подчертавайки важността на ядрените оръжия, пише The Telegraph.

Първата национална стратегия за сигурност на Тръмп, критикува предишните администрации на Белия дом заради „самодоволството” им след падането на Съветския съюз. Според представения документ американските ядрени оръжия са „основата на нашата стратегия за запазване на мира и стабилността” и в него се призовава за нова „значителна инвестиция”.

Стратегическият документ гласи също, че Москва и Пекин се опитват да „предизвикат американските сила, влияние и интереси” и да „подкопаят американските сигурност и просперитет”.

Китай от своя страна призова Вашингтон да се откаже от мисленето все едно е обявена нова Студена война. „Призоваваме САЩ да спрат умишлено да изкривяват стратегическите намерения на Китай и да изоставят старомодните концепции на мисленето от Студената война и играта с нулев резултат. В противен случай ще навредят на другите, както и на себе си”, каза говорителката на китайското Министерство на външните работи Хуа Чунин.

Коментари: 0