Пореден вирус се разпространява от името на НАП

Приходната агенция се оплака от нов вирус, който приканва потребителите да отворят прикачен файл с разширение .zip

Пореден вирус се разпространява от името на НАП

Снимка: Economic.bg

Националната агенция за приходите (НАП) предупреждава за нов вирус, който се разпространява от нейно име чрез електронната поща. В агенцията са постъпили множество сигнали за фалшиво съобщение, в което потребителите се приканват да отворят прикачен файл с разширение zip.

Имейлите на подателите на фалшивите електронни писма са различни, като не са засичани имейли с адрес от официалните домейни на НАП – nra.bg и nap.bg. Заглавието на фалшивото съобщение е: „Уведомление относно промени в регламента за подаване на декларации към НАП“.

От НАП уверяват клиентите, че не са изпращали имейли с подобно съдържание. Според приходната агенция най-вероятно става въпрос за изпращане на заразени с вируси електронни писма. 

Агенцията по приходите съветва своите клиенти да не отварят прикачените файлове, а ако са го направили, да стартират веднага антивирусната си програма. От НАП са започнали издирването на извършителите с помощта на специализираните служби.

Това не е първият случай на вирус, разпространен от името на агенцията. Хакерите действат на един и същ принцип - по електронна поща с прикачени файлове. В началото на септември хакерската атака от името на НАП включваше прикачени файлове с разширение rar. 
Коментари: 0