Тръмп върна митата върху стоманата и алуминия от ЕС

От Брюксел обаче са готови да замерят САЩ с техните камъни

Тръмп върна митата върху стоманата и алуминия от ЕС

Фабрика за стомана в Германия

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп върна митата върху вносните стомана и алуминий от Канада, Мексико и Европейския съюз. Така от полунощ вноса на тези материали от тези страни към САЩ ще се облага с 25% мито за стоманата и 10% за алуминия.

През март Тръмп обяви въпросните обмитявания за вносните стомана и алуминий от целия свят. Въпреки че най-голям беше ударът срещу азиатските държави, президентът на САЩ направи временно изключение за Канада, Мексико и ЕС. Причината за това отлагане беше във Вашингтон да завършат обсъжданията относно опасенията на администрацията на Тръмп дали производителите на стомана и алуминий в САЩ ще се справят да компенсират намаляването на вноса вследствие на по-високите мита. Преговорите във Вашингтон трябваше да продължат най-късно до петък.

Решението на Тръмп за връщане на митата и спрямо ЕС, Мексико и Канада може да повиши цените на редица всекидневни продукти за американците. Освен това САЩ могат да се окажат в търговска война на няколко фронта, тъй като Вашингтон продължава да налага мита срещу вносни стоки от Китай.

Европа обеща бърз отговор, ако ѝ бъдат наложени търговски санкции, и предупреди, че може да наложи 25-процентни мита върху редица американски продукти като мотори, дънки, цигари, сокове и фъстъчено масло.

Коментари: 0