Тръмп възмути партията си с расистка реклама

Клипът е най-проблемната политическа агитация в САЩ от 30 години насам

Тръмп възмути партията си с расистка реклама

Снимка: БТА

Доналд Тръмп си навлече критики както от опозиционната Демократическа партия, така и от членове на издигналата го за президент Републиканска партия. Причина за това стана рекламен клип, критикуващ демократите за допускането на имигранти в САЩ и определен от редица политици като расистки.

Някои представители на Републиканската партия определиха видеото като отвратително и добавиха, че от 30 години този тип политическа реклама най-силно насажда расова омраза сред обществото.

Клипът беше качен в Twitter от самия Тръмп и съдържа кадри с мъж на име Луис Бракамонтес, който е мексикански нелегален имигрант. През 2014 г. той бе осъден за убийството на двама полицаи в Сакраменто, а по време на съдебния процес той заяви, че би убил и още. Има и други кадри със сблъсъци между групи мигранти и американските органи на реда.

Политическата реклама напомня прословутия рекламен клип „Уили Хортън“, финансиран от поддръжници на Джордж Хърбърт Уокър Буш (1989-1993) за предизборната му кампания през 1988 г. От тогава до днес тази реклама беше определяна за най-проблематичната от гледна точка на насаждането на расизъм в модерната политическа история на САЩ, тъй като играеше по струната на страха и африканско-американските стереотипи.

Коментари: 0