Робот, който прави пица, получи финансиране от $375 млн.

Компанията засега прави доставки в Калифорния

Робот, който прави пица, получи финансиране от $375 млн.
2282 ~ 1 мин. четене
Zume Pizza, стартираща компания, използваща роботи за правене на пица, съобщи, че е получила 375 милиона долара от финансиране от SoftBank.

Компанията от Калифорния обяви новината пред американските регулатори. Идентичността на инвеститорите не е разкрита в документа, но Wall Street Journal съобщи, че парите идват от фонда на Vision на SoftBank.

Фондът Vision на японската банка е на стойност 100 млрд. долара. Той е подкрепен с финансиране от 45 милиарда долара от фонда за публични инвестиции на Саудитска Арабия.

WSJ добавя, че SoftBank се очаква да инвестира още 375 млн. долара в стартъпа, оценявайки компанията за доставка на пица на приблизително 2.25 млрд. долара.

Zume Pizza използва роботи и хора за приготвяне и доставка на храна. Роботите поставят доматения сос върху тестото и след това слагат пиците в пещи на 800 градуса.

Роботите струват между $25 000 и $35 000 всеки и са направени от ABB.

Стартиращата компания също така планира да пусне камиони, които използват дистанционно контролирани фурни, за да доставя пиците топли. 

Компанията продаде първата си пица през април 2016 г. и понастоящем доставя в калифорнийските предградия Атъртън, Купертино, Пало Алто, Източен Пало Алто, Менло Парк, Маунтин Вю, Станфорд, Санта Клара, Сънивейл и Кембъл.
Подкрепи Economic.bg