Тръмп заплаши да се откаже от търговско споразумение с Китай

Американският президент на практика опроверга изявленията на съветниците му за напредък в преговорите с Пекин

Тръмп заплаши да се откаже от търговско споразумение с Китай

Снимка: БТА

748 ~ 1 мин. четене
Доналд Тръмп заплаши да се откаже да сключва търговско споразумение с Китай, ако условията в него не са достатъчно добри за САЩ, пише Reuters. Думите на американския президент опровергаха изявленията на неговите икономически съветници, които заявиха, че Вашингтон и Пекин постигат „фантастичен напредък“ към прекратяване на търговската война помежду им.

„Винаги съм подготвен да се оттегля“, заяви Тръмп във виетнамската столица столица Ханой, след като прекрати срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, с когото не успяха да договорят ядрено споразумение. „Никога не се страхувам да се оттегля от споразумение. И мога да направя това и с Китай, ако не проработи“, добави американският държавен глава.

Припомняме, че САЩ и Китай взаимно си наложиха мита върху стоки за стотици милиарди долари, като това разтърси финансовите пазари, нарушавайки веригите за доставки и свивайки американския земеделски износ.

Беше планирано днес САЩ да повиши от 10% на 25% митата върху вносни китайски стоки за около 200 млрд. долара. Миналата неделя обаче Тръмп обяви, че ще отложи повишаването на митата заради напредък в преговорите с Китай миналата седмица. Оттогава Белият дом не дава много подробности за преговорите, единствено казвайки, че има прогрес.
Подкрепи Economic.bg