Общината даде зелена светлина за метрото до Витоша и „Полигона“

Очаква се строителството им да започне през 2021 г.

Общината даде зелена светлина за метрото до Витоша и „Полигона“
10183 ~ 1 мин. четене

Столичният общински съвет гласува единодушно предложението на главния архитект Здравко Здравков за промяна на регулацията за новите разширения на метрото. По този начин общината дава зелена светлина за разширяване на първата и третата метролиния в столицата – до Витоша и до жк „Полигона“.

Докъде ще стига метрото

Третият лъч ще се разшири от Военна академия до пътния възел при бул. „Петър Мутафчиев“ с „Цариградско шосе“. Общата дължина на трасето ще бъде 6 км и ще минава по ул. „Гео Милев“, бул. „Асен Йорданов“ до зала „Арена Армеец“ и до жк „Полигона“. Задачата на главния архитект оттук нататък ще бъде да направи проект за изменение на общия устройствен план на града, за което има срок от 50 дни. След това той трябва да мине на одобрение от Министерския съвет.

Другото разширение ще бъде на първия метродиаметър от Бизнес парка до лифта „Симеоново“. То ще бъде 2км и ще има 2 спирки. Идеята на общината е да се обслужва района на „София Ринг Мол“ и да има връзка между метрото и лифта. По данни на „Метрополитен“ от това удължение всеки ден ще се възползват 26 хил. пътници.

Очаква се строителството да започне през 2021 г. като от „Метрополитен“ ще чакат финансиране през следващия програмен период.Подкрепи Economic.bg