Три компании откриват нови 345 работни места

„Агрипрес Сервиз“, „Куестърс България“ и „Скейл Фокус“ ще инвестират 5,57 млн. лева

Три компании откриват нови 345 работни места

Снимка: МИ

Министърът на икономиката Теодор Седларски връчи три сертификата за инвестиция клас „А“ по Закона за насърчаване на инвестициите. Сертификати получиха проектите на „Агрипрес Сервиз“ ЕООД, „Куестърс България“ ЕООД и „Скейл Фокус“ АД. На официалната церемония присъстваха още зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, както и изпълнителните директори на Национална компания индустриални зони Стефан Стайков и Антоанета Барес.

Министър Седларски заяви, че инвестициите по тези проекти са на обща стойност 5.57 млн. лв., а общо по проектите ще бъдат създадени 345 нови работни места и посочи, че само за първите четири месеца на 2017г. са издадени 9 сертификата на обща стойност 148.88 млн. лв., предвиждащи създаването на 3850 нови работни места.

Министърът на икономиката изтъкна, че два от проектите на „Куестърс България“ ЕООД и „Скейл Фокус“ АД  са в областта на високотехнологичните дейности от сектора на услугите, по-конкретно от информационните технологии, което е една от най-динамично развиващите се индустрии през последните години и заедно с аутсорсинга са сред водещите сектори за привличане на инвестиции у нас.

По думите му третият проект на „Агрипрес Сервиз“ ЕООД е в областта на логистиката /съхранението на товари/ и се осъществява на територията на индустриална зона „София-Божурище“. „Това е най-динамично развиващата се индустриална зона, стопанисвана от Национална компания „Индустриални зони“, чийто едноличен собственик на капитала е Министерството на икономиката. В зона „София-Божурище“ се осъществяват 19 сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите проекти, като най-големият интерес от страна на чуждестранните инвеститори има в автомобилната индустрия и високотехнологичните услуги“- каза още министърът.

Министър Седларски обяви още, че проектите получили сертификати за инвестиция през 2016 г. са двадесет и четири – два пъти повече в сравнение с предходната година, а общият размер на инвестициите по проектите е 383.67 млн. лв. - с близо 200 млн. лв. повече от 2015 г. „Очаква се разкриването на над 4700 нови работни места“ - допълни министърът.

Представителите на инвеститорите изтъкнаха, че България е добро място за инвестиции, както и че бизнесът и държавата работят в една посока. Пламен Цеков изпълнителен директор на „Скейл Фокус“ АД благодари на министър Седларски, че се подпомага IT индустрията.

Коментари: 0