Трима милиардери, покорители на космоса

Илон Мъск, Джеф Безос и Ричард Брансън мечтаят да изпратят хора на Луната и на Марс

Трима милиардери, покорители на космоса

Те са трима успешни, но и доста ексцентрични милиардери. И всеки от тях има космическа компания.
Може би, за да изживеят детските си мечти за изследване на космическото пространство. 

Трябва да е хубаво да си милиардер, нали? 

Поне това си мислят повечето хора за Илон Мъск, създател на SpaceX, Джеф Безос и Blue Origin и Ричард Брансън, който освен авиокомпания притежава Virgin Galactic.

И така, как всеки от тях иска да покори космоса?

SpaceX 
Илон Мъск създава SpaceX през 2002 г. Днес, 15 години по-късно, тя е сред най-скъпите частни сатртъп компании в света с пазарна оценка от 21 млрд. долара. Създаде си име с изстрелването на сателити в космоса, както и с успешния си опит да използва повторно една и съща ракета при изстрелването. Нещо, което значително ще понижи разходите за космически полети. 

Друга от целите на компанията е да изпрати хора до Марс. Само до няколко години. И да колонизира Червената планета. 

От създаването си SpaceX е осъществила над 30 космически мисии.

Има договор с НАСА и й предстои да изстреля най-тежката ракета на пазара.

Компанията е приземила ракета 9 пъти, като 6 от тях - върху плаваща в океана платформа с размерите на половин футболно игрище.
SpaceX има повече успехи в космоса от всеки от своите конкуренти, като нейните ракети са изминали 22 000 мили в  орбита.Освен това Мъск иска да направи пробив и в космическия туризъм, изпращайки хора на Луната през 2018 г.  Ако се осъществи, това ще е първата мисия с хора на борда. 

Blue Origin
Създателят на Amazon Джеф Безос основава компанията си за космически изследвания Blue Origin през 2000 г.

Компанията също има за цел да намали разходите за космически пътувания чрез повторно използване на ракети. Засега обаче насочва вниманието си към подорбиталните полети за туристи. 

"Blue Origin" също бележи успехи с ракетата си New Shepherd.  Досега тя е изстрелвана и приземявана успешно пет пъти. Но само от подорбитални полети - на около 60 мили над Земята. 
И макар и компанията на Безос да е приземявала ракета преди SpaceX, компанията на Мъск предприема по-трудни мисии, като лети в орбиталното пространство.

Безос планира да пусне услуги за космически туризъм още през 2017 г. 
Компанията му разработва и нова ракета, наречена New Glenn, за която се смята, че ще е достатъчно мощна, за да изпълнява по-трудни мисии, като например изстрелване на сателити и полезни товари в орбита.


Virgin Galactic
Сър Ричард Брансън основава Virgin Galactic през 2004 г. с цел да предлага космически туризъм. Компанията създава космически кораб за многократна употреба, наречен SpaceShipTwo. Той лети почти като пътнически самолет, но по-бързо - със скорост 2500 мили в час.
Целта на Virgin Galactic е от самолет, който да лети на 10 мили над Земята, да бъде изстрелян кораба с космически туристи. Този кораб ще достигне височина от 50 мили над Земята, преди да се върне обратно. Билетите за желаещите струват 250 000 долара, а сред пасажерите, които вече са си купили са актьорът Аштън Къчър и певецът Джъстин Бийбър.
Има само един проблем - Virgin Galactic все още не е направила успешен тестови полет, който да е достигнал на 13 мили над Земята.
През 2014 г. при тестов полет корабът експлодира над Калифорния и единият пилот загина.
След инцидента компанията за кратко се зае с реорганизация и започна нови тестови полети едва миналата година. Засега Virgin Galactic не е обявила дата за осъществяване на полета си с космически туристи.
Коментари: 0