Тристранката отхвърли промените в Закона за болниците

От КНСБ поискаха едногодишен мораториум върху разкриване на нови лечебни заведения

Тристранката отхвърли промените в Закона за болниците

Внесеният в Народното събрание проектозакон за промени на Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ) не получи единодушна подкрепа от социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество въпреки заявката, че текстовете за приватизация на болници ще отпадне.

Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов заяви, че здравният министър Петър Москов ще оттегли предложението си за приватизация на болниците, което е залегнало в проектозакона на Закона за лечебните заведения.

Здравната комисия одобри с мнозинство първоначално текстът, с който се вдига забраната за приватизация на държавни и общински болници. 

Най-важните текстове от проектозакона са свързани със създаването на Национална здравна карта, обединяване на болници чрез създаване на консорциум и въвеждане на задължителна акредитация за всички лечебни заведения.

Социалните партньори се обединиха около предлаганата нова Национална здравна карта с някои малки забележки. Те категорично възразиха срещу приватизацията на болници, не подкрепиха и възможността с публичен ресурс болниците да формират печалба, възразиха и срещу занижаването на критериите за заемането на длъжността директор на болница.

От Българската стопанска камара (БСК) подкрепиха националната здравна карта и предлаганите мерки за ограничаване на разходите за лекарства, както и за атестацията на лечебните заведения. Въпреки това, според БСК трябва да има по-високи изисквания за длъжността директор на болница, защото заложеното изискване само за магистърска степен без завършен здравен мениджмънт не е достатъчно.

От друга страна, бизнесът и синдикатите разкритикуваха здравния министър д-р Петър Москов, че не е съгласувал предварително с тях промените, свързани с възможността за приватизация на болници.

От КНСБ поискаха едногодишен мораториум върху разкриване на нови лечебни заведения, докато заработи националната здравна карта. Работодателските организации се обявиха против постъпилата в последния момент възможност за приватизация за лечебните заведения в законопроекта на здравното министерство. 

Коментари: 0