Тръмп съди New York Times и племенницата си за 100 млн. долара

В заведеното дело се казва, че репортерите на NYT са провели „обширен кръстоносен поход, за да получат поверителна данъчна документация“

Тръмп съди New York Times и племенницата си за 100 млн. долара

Снимка: БТА

1240 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Доналд Тръмп заведе дело за 100 млн. долара срещу авторитетното издание The New York Times и своята племенница Мери Тръмп заради публикациите относно данъчните декларации на бившия американски държавен глава.

В делото, заведено в щата Ню Йорк, се казва, че репортерите на NYT Сюзън Крейг, Дейвид Барстоу и Ръс Бьотнер са провели „обширен кръстоносен поход, за да получат поверителната данъчна документация на Доналд Тръмп“.

Подсъдимите са участвали в коварен заговор, за да получат поверителни и деликатни записи, които са използвали за своя собствена изгода и са използвали като средство за фалшиво легитимиране на публикуваните им творби“, се казва в книжата по делото, като се твърди, че те са „мотивирани от лично отмъщение”.

NYT и тримата журналисти получиха „Пулицър“ през 2019 г. за разследването на финансите на семейство Тръмп. Бордът на престижните награди коментира тогава, че материалът „развенчава твърденията за собственото му богатство (на Доналд Тръмп) и разкрива бизнес империя, изградена чрез укриванe на данъци“.

В иска на Тръмп, побран в 27 страници, се твърди, че репортерите на NYT „безмилостно са издирвали племенницата му Мери Л. Тръмп и са я убедили да изнесе протоколите от адвокатската кантора и да ги предаде на вестника“.

Мери е дъщеря на най-големия брат на Тръмп – Фред Тръмп-младши – който почина през 1981 г. В мемоарите си от 2020 г. самата тя разкри, че е основният източник за разследването на медиата.

Репортерът Сюзън Крейг написа в Twitter рано в сряда: „Почуках на вратата на Мери Тръмп. Тя отвори. Мисля, че това се нарича журналистика“.

Книгата на Мери Тръмп се продаде в близо 1 милион екземпляра в деня на излизането. В нея тя определя чичо си Доналд Тръмп като „дълбоко увреден“ психически.

45-я президент на САЩ иска освен 100 млн. долара обезщетение – и всички приходи от книгата на племенницата си.

Президентите на САЩ не са задължени по закон да разкриват подробности за личните си финанси, но всеки американски лидер след Ричард Никсън го е правил, отбелязва The Washington Post.

Подкрепи Economic.bg