Турция впряга данъците, за да стабилизира лирата

Правителството вероятно ще използва данъчни стимули при депозитните сметки в лири

Турция впряга данъците, за да стабилизира лирата

Снимка: Twenty20

2000 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Турското правителство вероятно ще удължи данъчните стимули, предлагани при депозитни сметки в лири, за да поддържа валутата. Това прогнозира Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Министерството на финансите миналата година намали т. нар. данък при източника, за да насърчи спестяванията в местна валута. Но потребителската инфлация постепенно се изкачи над референтния лихвен процент в Турция, като натисна възвръщаемостта на вложителите под нулата, след като се коригира с увеличението на цените.

Предложението, което в момента се разглежда от финансовото министерство, ще удължи данъчните предимства до края на 2021 г., според анонимните източници. В официална позиция ведомството заяви, че все още не е взето решение.

Припомняме, че лирата поевтиня от началото на 2020 г., като с рокадите в централната банка, инициирани от президента Реджеп Тайип Ердоган, валутата се срина по-рано тази година до исторически минимум. Към 13:40 ч. българско време в сряда 1 долар се търгува за 8.6503 лири, което близо до рекордното дъно от 8.7792 лири за долар. Валутата отбелязва и 0.3% спад спрямо предишната сесия.

Подкрепи Economic.bg