Цацаров разпореди проверка на концесионера в Банско „Юлен”

Ще се проверява кой е действителният собственик на компанията и има ли нарушения по договора ѝ

Цацаров разпореди проверка на концесионера в Банско „Юлен”
812 ~ 1 мин. четене

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил няколко проверки относно концесионера на ски зоната в Банско „Юлен” и сключения от него и държавата договор за концесия и изпълнението му.

Ще бъде проверен действителният собственик на компанията „Юлен“ АД и дали има нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там.

Проверката е възложена на прокурор от Върховна касационна прокуратура (ВАС), съобщават на сайта на прокуратурата. Проверката ще бъде извършена в двумесечен срок.

Причина за проверката е постъпил на 26.02.2018 г. сигнал от Политическа партия  „Зелените“ до главния прокурор, в който са изложени факти за нарушения при сключването и изпълнението на договора за отдаване на концесия на ски зоната в Банско, част от територията в Национален парк „Пирин”.

Поставят се и въпроси относно разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащо извън зоната на територията по договор, като и относно свързаност между „Юлен” АД и федерация по ски, с оглед получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет.

Проверката е насрочена предвид съдържащите се в сигнала данни за престъпления против околната среда, както и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт.

Подкрепи Economic.bg