Цена от 80 долара за барел петрол към 2020 г. прогнозира МАЕ

В момента той се търгува за около 50 долара за барел

Цена от 80 долара за барел петрол към 2020 г. прогнозира МАЕ

Цена от 80 долара за барел петрол към 2020 г. прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ). "Очакваме да видим постепенно нарастване на цените до 80 долара за барел към 2020 г. По наши оценки петролните инвестиции за настоящата година ще намалеят не повече от 20%. По всяка вероятност понижението ще продължи и през 2016 г.", заяви изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

През идните години на петролния пазар може да повлияе съкращаването на инвестициите, което се наблюдава през последните две години. Не бива да се изключва вероятността ниските цени да останат за продължителен период. Докладът на МАЕ анализира как това би могло да повлияе на енергийния сектор.

При този сценарий цената на петрола ще остане около 50 долара за барел до края на настоящото десетилетие, след което ще започне постепенно да се покачва, достигайки 85 долара за барел към 2040 г.

Подобна ценова траектория се основава на оценката на световния икономически ръст като нисък в средносрочна перспектива, по-голяма стабилност в Близкия Изток и завой в политиката на ОПЕК към съхраняване на пазарния дял на организацията за по-дълго време, се казва още в доклада на МАЕ.

В доклада се посочва и Иран. Ситуацията в света отваря пътя на Иран, за да се върне към пазара на петрол, а и делът на възобновяемите енергийни източници в страната се разраства. "Признаците на промените в световната икономика през последната година са все повече. Цени за петрол и други горива паднаха рязко в много части на света. Държавите като Индия и Индонезия се възползваха от по-ниските цени и продължават да намаляват субсидиите за сектора, свързани с изкопаемите горива, пише ТАСС.

По-рано Саудитска Арабия заяви, че не възнамерява да се откаже от политиката за защита на техния дял от пазара на петрол. Това съобщи президентът на държавната енергийна компания на Саудитска Арабия Aramco Халид ал Фалих.

Припомняме, че сътресенията на пазара на петрол се увеличиха след неочакваното решение на Китай да девалвира юана на 11 август. Китай е вторият по големина потребител на петрол в света след САЩ и е двигател на укрепващото търсене на петрол. Въпреки прогнозите, цените на петрола са под силен натиск през последните месеци заради страха, че пренасищането на световните пазари ще понижи цените.

Коментари: 0