Търговците на горива в България обещават цените да паднат до дни

И Русия, и Саудитска Арабия губят от тази ценова \"война\", но разумът ще надделее

Търговците на горива в България обещават цените да паднат до дни
10497 ~ 3 мин. четене
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

„Черният понеделник“ изпрати цените на петрола до най-ниските нива от 1991 г. насам - сорт Брент поевтиня с 31.5%, или с 14.25 долара, до 31.02 долара за барел. Сега всеки, който зарежда на бензиностанцията си задава въпроса – ще видим ли по-ниски цени на дизела и бензина в България и кога?

Според експертите в бранша цените на горивата по бензиностанциите ще паднат и то съвсем скоро, колко точно обаче ще определи пазарът. Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) коментира пред Economic.bg, че няма как понижението на международните пазари да се отрази по същия начин на цените на дребно. „Спадът ще е около 15-20% и предполагам, че до другата седмица ще има движение надолу“, каза той.

Данните от специализирания сайт Fuelo.bg показват, че средната цена на дизела у нас днес е 2.21 лв., което онзачава, че при намаление от 15% тя ще падне до около 1.91 лв. за литър. Последно цената на дизела е била под 2 лв. през юли 2017 г. При бензина понижението също ще е голямо, ако има спад от 15% - в момента в страната той се търгува на средна цена от 2.21 лв. и ще се понижи до под 1.90 лв., ако прогнозите се сбъднат и тенденцията за спад се запази. 

Делчев обясни, че трябва да се изчака докато цените се отразят за потребителя, тъй като има технологично време горивото да мине през рафинериите и да стигне до търговците на дребно. „Търговците ще отразят адекватно падането на цените на суровия петрол на българския пазар. Вече има сигнали, че някои започват да ги понижават“, обясни експертът.

Това потвърждава и председателят на Българска петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. „Знаете, че има забавяне от 10-15 дни от закупуването на едно гориво и търгувано му на борсата до неговото реализиране на пазара“, каза той пред Econocmic.bg. „Надявам се в следващите 10-15 дни да имаме осезаемо намаление на цените. Колко и как, ще покаже пазарът“, обясни Терзиев и добави, че не може да се ангажира с точни числа, но със сигурност намалението ще е повече от 1-2 стотинки, както се тиражира в някои медии.

Делчев каза още, че за да има отражение върху цените, трябва да има равновесие на пазара, а вчера имаше спад от близо 31%, днес има връщане назад със 7-8%, което отново е увеличение. „Всичко зависи от тенденцията на цената на суровия петрол в близките дни, защото особено докато се стигне до цените на дребно, тези пикове нагоре и надолу не се отразяват. На дребно се отразяват стабилизираните цени, отразява се тенденцията, но не и пиковете“, смята експертът.

Според специалистите обаче по-ниските цени на горивата у нас няма да развълнуват чак толкова много потребителите, тъй като те в момента не потрябват много. „Дори на местата, където цените са доста по-ниски, няма вълна от развълнувани потребители, които с адско желание зареждат“, казва Живодар Терзиев. „Януари и февруари са толкова слаби месеци като потребление, че никакви ценови корекции не водят до спечелване на клиенти и продажби. По-високото потребление започва през март и се надявам, че тогава потребителят ще усети намалението“, добавя той.

Според Делчев по-ниската цена по принцип стимулира търсенето, но от друга страна хората не пътуват заради страха от коронавируса. „Отлагат се командировки в страната и чужбина, срива се транспортният сектор заради по-малкото пътувания“, добавя той.

Експертите не очакват петролът да се срине още, но не очакват и да възвърне стойностите си отпреди „черния понеделник“.  

„Цените, на които беше петролът няма да се върнат по ред причини – коронавирусът е само една от тях. Тенденцията в спада на стойността на петрола ще продължи“, смята Делчев.

Енергийният експерт Васко Начев коментира, че очаква цената да се стабилизира, макар и не на нива от 52 долара за барел, както беше преди. Причините са, че потреблението пада с всеки изминал ден и това ще предопредели по-ниски цени, както и „войната“ между Русия и Саудитска Арабия, която започна през уикенда. „Тя ще има краткосрочен ефект, защото и двете страни са губещи. И когато двете страни, които „воюват“, са губещи, няма как разумът да не надделее“, каза Начев.

По думите му „негласно двете страни ще спрат това безумие, което подеха. Не е възможно цените на нефта да се повишат така рязко, както спаднаха, смята Начев и добавя, че очаква стабилизация на пазара едва края на следващата седмица.

Коментари: 0