ЦЕРН пусна новия ускорител на частици Linac 4

Новото устройство ще може да сблъсква протони с три пъти повече енергия от досега

ЦЕРН пусна новия ускорител на частици Linac 4
1276 ~ 2 мин. четене
Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) пусна в употреба нов и по-мощен ускорител на частици. Той е определян от най-голямата физична лаборатория в Европа като ключова стъпка към провеждането на експерименти, опитващи се да разгадаят някои от най-големите мистерии на вселената.

До 2021 г. новият ускорител, наречен Linac 4, трябва да бъде свързан с адронния ускорител – най-мощният уред за сблъскване на протони в света.

Лабораторията от дълго време изразява надежда, че удължаването на ускорителя може да помогне значително за откриването на нови частици и дори за доказването на съществуването на други пространствено-времеви измерения.

В изявлението на ЦЕРН се посочва, че новото устройство ще може да сблъсква протони с три пъти повече енергия от досега , като надеждата е, че при по-силния сблъсък учените ще могат да получат повече информация. Новото устройство „ще увеличи значително потенциала на експериментите с Големия адронен ускорител“, посочват още от лабораторията.

Linac 4, който е дълъг 90 метра, се строи в продължение на близо десетилетие и ще бъде пуснат в употреба след поредица от тестове.

Досега адронният ускорител е спомогнал за направата на редица важни открития. През 2012 г. беше използван за доказването на съществуването на Хигс бозона, известен още като „божествената частица“. Съществуването му влиза в т. нар. Стандартен модел – теорията за частиците, съставящи материята и силите, които ги движат.

Една от целите пред ускорителя е изследване на аномалиите в Стандартния модел, които биха могли да са знак за нови измерения. Подобни експерименти биха могли да помогнат за обяснението на тъмната материя и тъмната енергия, за които в момента учените знаят много малко, въпреки че заедно съставят около 95% от вселената.
Подкрепи Economic.bg