ГЕРБ предлага пълен мажоритарен вот в два тура

Както и намаляване на партийната субсидия на 1 лв.

ГЕРБ предлага пълен мажоритарен вот в два тура
2570 ~ 2 мин. четене

Пълен мажоритарен избор на депутати в два тура с абсолютно мнозинство. Това предлага ГЕРБ в законопроект за промени в Изборния кодекс, внесен днес в парламента.

Това е трети опит на ГЕРБ да въведе мажоритарна система за гласуване. Първият път беше веднага след проведения референдум по темата през ноември 2016 г., но в началото на 2017 г. правната комисия на Народното събрание блокира предложението. Партията на Бойко Борисов внесе втори законопроект малко по-късно, който е същия като сегашното предложение за промяна на Избирателния кодекс.

В новия законопроект, според един от вносителите Данаил Кирилов, ГЕРБ са изпълнили на 100% волята на българския избирател. „Развили сме предложенията така както са били поставени въпросите на референдума. Развили сме уредбата на пълен мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство“, заяви Кирилов.

Управляващите са предвидили разделяне на територията на страната на 240 едномандатни района и създаването на районна избирателна комисия във всеки един от тях, която ще се състои от 13 члена.

По думите на шефът на правната комисия предложението за българите в чужбина е гласът им да се отнесе към тяхното последно постоянно местоживеене т.е. по последния им постоянен адрес. „За да се облекчи гласуването в чужбина, разчитаме на модерните способи за гласуване – електронно дистанционно гласуване или електронно машинно гласуване, за да може да се отговори на множеството листи, които ще има в тези 240 избирателни района“, допълни Кирилов.

От ГЕРБ предлагат и намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лв. за всеки спечелен глас.

 „Заявили сме категоричната наша политическа позиция. В началото на преговорния процес сме заявили позицията си и пред „Обединени патриоти“. Тук имаме разминаване относно общата ни позиция, но сме постигнали договореност, че при такава ситуация ние внасяме законопроекта и той започва да се гледа в комисиите и търсим набирането на съответната парламентарна подкрепа", коментира внесения законопроект председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Подкрепи Economic.bg