Турция отменя комендантския час и ограниченията за пътуване

Киносалоните, театрите и концертните зали отново отварят врати за посетители

Турция отменя комендантския час и ограниченията за пътуване

Снимка: Unsplash

8802 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Турция се връща към нормалния начин на живот, след като започна разхлабването на изключително строгите ограничителни мерки срещу коронавирусната пандемия. От днес се слага край на комендантския час и забраната за излизане от домовете през уикендите. Отменят се и ограниченията върху междуградските превози и пътувания, съобщава БТА.

Премахват се рестрикциите и мерките в курортните комплекси, но при спазване на изискванията за носене на маски, хигиенни правила и социална дистанция. Отварят се киносалоните, театрите и концертните зали. Премахват се ограниченията за броя посетители на сватбите.

Премахва се и ограничителната мярка за броя на посетителите и масите в ресторантите, заведенията за хранене, бюфетите и др. Отварят се кафенетата, игралните зали, чайните градини на открито. Изключение правят обаче заведенията за пушене на наргиле, които остават затворени и след 1 юли, защото се считат за рискови за разпространението на пандемията.

Музиката в заведенията, концертите и музикалните зали ще бъде разрешена само до полунощ.

Мероприятията на неформалните организации, синдикати, асоциации, дружества, професионални и кооперативни сдружения, манифестации и други масови прояви ще се провеждат при спазване на изискванията за носене на маски, хигиена и социална дистанция, най-малко от 4 кв. м на открито и 6 кв. м на затворени места. Тези условия ще се прилагат и при провеждане на фестивали, концерти, лагер-сборове и други изяви от този род.

Сватбите, сюнетите и други свързани с тях тържества ще се провеждат без ограничения за броя на участващите, но с музика само до полунощ. В градския транспорт ще се пътува с маски, но без намаляване на броя на местата за сядане. 

Подкрепи Economic.bg