Опит за военен преврат срещу Ердоган (обновена)

Военни са се опитали да свалят от власт правителството

Опит за военен преврат срещу Ердоган (обновена)
Автор: Илия Лазаров

Група турски военни са се опитали да извършат преврат срещу настоящата власт в Турция. Това съобщи премиерът Бинали Йълдъръм, цитиран от турските медии.

„Група турски военни се опитват да свалят правителството. Силите на реда са инструктирани да направят каквото е нужно, за да не позволят това да се случи”, съобщи Йълдъръм.

„Работим върху възможността за покушение. Няма да позволим това“, заяви премиерът пред NTV, без да обясни подробности за групата хора, уточнявайки единствено, че са военни. 

„Тези, които са в това незаконно действие ще платят най-високата цена“, добави Йълдъръм, пояснявайки, че би било точно случващото се да бъде определено като „преврат“. 

По-рано тази вечер е чута стрелба в столицата Анкара, а военни самолети и хеликоптери прелитат над града.

Властите са затворили 2 от мостовете на Босфора в Истанбул. На входа на международното летище „Ататюрк“ са разположени танкове.

Британски журналисти съобщават за сблъсъци между полицията и армията, както и че охраната на президентската резиденция е обезвредена. Съобщава се за жертви от двете страни.

На ключови места в големите градове има танкове, БТР-и и друга техника на военните. Армията обяви, че е поела контрол над страната.   

Коментари: 0