Туристическият бранш иска спешно пари от държавата за реклама

Тази седмица в София ще се проведе шестата годишна среща на Националния борд по туризъм

Туристическият бранш иска спешно пари от държавата за реклама
556 ~ 1 мин. четене
Българският туристически сектор има нужда от спешна роля на държавата, в качеството й на собственик на публичната държавна собственост. Не говорим за пари за реклама на частните хотели, ресторанти и туристически атракции. Това заяви в ефира на NOVA Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. 

Тази седмица в София ще се проведе шестата годишна среща на Националния борд по туризъм, а гости на форума ще бъдат министъра на туризма Николина Ангелкова, кметът на София Йорданка Фандъкова и лидери в бранша.

„Всички наши колеги са направили максимума. Говорим за реклама на България в българските и международни медии, защото наблюдаваме следната ситуация – имаме сравнително спокоен геополитически район, в който се намираме, а в същото нашите преки конкуренти – Гърция, Турция, Мароко, Тунис, Египет, Черна гора, Хърватия, Сърбия, Северна Македония провеждат мащабни, професионални и впечатляващи реклами”, обясни Карастоянова.  

„Причините за спад, които отчитаме в момента, са извън нас – по геополитически причини, тъй като по-спокойният район и по-големите бюджети на нашите конкуренти ги правят предпочитани на международните пазари”, заяви Карастоянова.

„Предлагаме коренна промяна в модела на финансиране на туризма. Настояваме да бъде обвързан с това, което генерираме в националната икономика. Бюджетът за реклама, с който министерството на туризма да работи, да бъде 1% от приходите. По неофициални данни за 2018 г. говорим за над 8 милиарда лева”, заяви Карастоянова.
Коментари: 0