Туризмът във Франция отново пострада

Предстоят загуби за хотелиери и транспортни фирми

Туризмът във Франция отново пострада

Хотелите в Ница са изправени пред огромен отлив на туристи след нападението. Хотелиерите декларират отмяната на около 1/4 от почивките. Загубите на хотелиерите и транспортните фирми могат да се сравнят със загубите след терористичната атака в Париж през ноември 2015 г. Тогава общите икономически загуби бяха в размер на 2 милиарда евро.

Секторът на туризма "ще почувства тежестта от последиците от терористична атака в Ница, който е много популярен туристически район през летния сезон," предупреди  френския инвестиционен посредник Aurel BGC.

Туризмът представлява повече от 7% от БВП на Франция. В сектора работят около 2 милиона души. През 2015 г. страната е била посетена от около 84,5 милиона души. Годишният брой на туристите в Ница е около 4 милиона.

Ница е втората най-популярната туристическа дестинация във Франция след Париж. Годишните приходи на града от туристическата индустрия съставляват € 1,5 милиарда  - или 40% от общите приходи от туризъм на Лазурния бряг.

"От 15 юли имаме много анулирани почивки" - заяви ръководителят на Асоциацията на хотелиерите в Ница  Денис Чиполони. "След 13 ноември в Париж, ние вече сме изправени пред катастрофален ефект. Никога не сме били в по-лоша ситуация, както през 2015 г. и в началото на 2016 - казва управител на хотел в Ница.

Представители на френската туристическа индустрия не очакват бързо възстановяване на търсенето във Франция. "Това вече не е класическа ситуация, в която няколко месеца след нападението са достатъчни, за да се възстанови икономическата активност" - предупреждава ръководителят на хотелската верига и консултантска компания MKG Георгиос Панайотис.

Коментари: 0