Туризмът отчита тройно по-големи загуби спрямо кризата от 2009 г.

Правителствата по света носят двойна отговорност: да защитят общественото здраве, като същевременно защитават работните места и бизнеса

Туризмът отчита тройно по-големи загуби спрямо кризата от 2009 г.

Снимка: БТА

Пандемията от коронавируса, която избухна в началото на годината, остави хиляди градове и хора блокирани. Туристическите пътувания бяха напълно „замразени“, вследствие на което индустрията отчита огромни загуби. 

Спад от 98% на туристическите пътувания през май в сравнение с година по-рано отчита Световната организация по туризъм (UNWTO). За първите пет месеца на годината, от януари до май, е регистриран спад в пътуванията от 56% на годишна база, което донесе загуба от 320 млрд. долара за индустрията. Загубите са повече от три пъти по-големи в сравнение с периода на икономическата криза от 2009 г., отбелязват експертите.

„Това проучване ясно показва необходимостта от бързо рестартиране на туризма, веднага щом това е безопасно. Драматичният спад на международните пътувания поставят под риск милиони работни места по цял свят, включително и в големите и развити страни. Правителствата по света носят двойна отговорност: да защитят общественото здраве, като същевременно защитават работните места и бизнеса“, каза генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили.

В същото време Световната организация по туризъм отчита признаци на постепенно увеличаване на пътуванията след 1 юли, когато границите в Европейския съюз и Шенгенската зона се отвориха. Експертите на UNWTO очакват международният туризъм да се възстанови до втората половина на 2021 г.

Коментари: 0