Turkish Airlines уволнява 211 служители

Много компании са засегнати от съкращенията в резултат на неуспешния преврат

Turkish Airlines уволнява 211 служители

Националната турска авиокомпания Turkish Airlines прекратява договорите си с 211 служители след опита за държавен преврат в Турция, съобщава днес в-к "Сабах", позовавайки се на съобщение на четвъртата по големина авиокомпания в Европа.

Според данните, сред уволнените са помощник генералният директор на компанията, началници на отдели, 15 пилота, стюардеси и други административни служители.

По-рано, компанията прекрати трудовите договори на повече от 100 работници. Според информация от различни източници, една от причините за уволнението е предполагаема връзка на служителите с организаторите на опита за насилствена промяна на властта в страната. А други източници посочват, че вероятна причина е неефективността на работниците.

Турските авиолинии отказаха коментар по въпроса.

Реджеп Тайип Ердоган заяви, че живеещият в САЩ, проповедник Фетхуллах Гюлен е отговорен за опита за преврат и масово се уволняват негови предполагаеми поддръжници в страната.

Има и други компании, засегнати от съкращенията в резултат на неуспешния преврат. Операторът Turk Telekom обяви в петък, че 198 служители са съкратени заради "сътрудничество със силите за сигурност". Турската държава има 30% дял в компанията.

Коментари: 0