НАП откри 80 млн. лв. укрити данъци след ревизии

Падат се средно 58 627 лв. укрити задължения на всеки проверен

НАП откри 80 млн. лв. укрити данъци след ревизии

Контрольорите на Националната агенция по приходите са открили 80 млн. лв. укрити данъци и осигуровки за първото полугодие след направени ревизии. Това показват данните от справка, предаде в. Сега.

От началото на 2016 г. до края на месец юни данъчните са извършили ревизии на 1 347 физически лица. 615 от тях са еднолични търговци. Средно се падат по 58 627 лв. укрити задължения към хазната на всеки от проверените. Сумата надхвърля драстично прага за данъчни задължения в особено големи размери, който е 12 000 по закон. 

Служителите на приходната агенция за подбрали лицата, подложени на ревизия, след анализ на риска и проследяване на имущественото състояние по данни на правоохранителните органи. Също така, проверките са извършвани и след сигнали на граждани.

Най-често и в най-големи размери не се плаща подоходен данък, показва справката. Установените допълнителни задължения, а оттам и плащания към хазната в резултат на проверките, е 56,6 млн. лв.

Неизплатените пари по Закона за ДДС пък са в размер на 19,2 млн. лв. Най-често нарушенията са при еднолични търговци, регистрирани по ДДС или физически лица, които развиват независима икономическа дейност с над 50 000 лв. оборот годишно. 

Лицата, станали обект на данъчна ревизия, са си "спестили" около 2 млн.лв. от социални осигуровки и около 1 млн. лв. от здравно осигуряване, сочат още данните на НАП

Според статистиката на НАП годишно в прокуратурата отиват около 700-800 случая с подозрения за данъчни престъпления.

Коментари: 0