Туроператорите са против регулациите на Airbnb

Българският туристически пазар е свръхрегулиран, твърдят от АБТТА

Туроператорите са против регулациите на Airbnb

Снимка: pixabay

От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) са категорични, че предложените промени в Закона за туризма, чрез които се въвежда задължителна категоризация на имотите, които са част от платформата Airbnb, поставят нови свръхрегулации в сектора, пише БТА.

От асоциацията са на мнение, че трябва да се подхожда внимателно при въвеждането на регулации в българския туристически пазар, който според организацията е свръхрегулиран.

Припомняме, че депутатите Менда Стоянова (ГЕРБ) и Валери Симеонов (Обединени патриоти/НФСБ) внесоха предложения за промяна в Закона за туризма, според които даването на апартаменти и стаи под наем, които не са регистрирани според Закона за туризма, през платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, Facebook, се забранява.

От Асоциацията са на мнение, че формата на този вид настаняване е друг тип туризъм, който съществува в Европа и като цяло по света, и това е предпоставка да идват повече туристи у нас. Според  председателя на управителния съвет на браншовата организация, Даниела Стоева, законодателят трябва да подхожда доста по-внимателно по отношение на това всяка дейност да се вкарва в поредната  регулация.

Несъгласие от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти изразиха и по повод намерението на туристическото министерство за промяна на минималните размери на застраховката „Отговорност на туроператора“. Идеята на ресорното министерство дойде след фалита на най-големия британски туроператор Thomas Cook.

Според туроператорите предложената промяна не е в хармония с европейските практики и България ще стане неконкурентна спрямо европейското туристическо предлагане. Вторият мотив против е, че ще се увеличи финансовата тежест за българските туроператори и ще доведе до поскъпване на туристическата услуга.

Промяната ще се отрази и върху входящия туризъм и ще създаде неравнопоставеност между туристите с пакетни пътувания и тези, които ползват единични туристически услуги, уточняват още от АБТТА.

Коментари: 0